Encara que l’independentisme es defineixi a si mateix com a transversal i integrador, la imatge etnicista segueix ben viva des d’una certa perspectiva espanyola, que considera que una manera de desacreditar el sobiranisme es revelar, com si es tractés d’un secret a ocultar, els orígens no catalans dels ascendents familiars. 

Si fa unes setmanes ja va ser víctima d'aquest setge el major Trapero, aquest dissabte li ha tocat el rebre al president Puigdemont per gentilesa d'El Español, que dedica tota una peça a explicar els orígens de la seva àvia materna. Sota el títol "Els quatre cognoms andalusos de Puigdemont: l’avi que es va casar amb la xarnega", el diari considera noticiable recordar que l’avi matern, Carles Casamajó Ballart, exiliat l’any 39, es va casar amb l’andalusa Manuela Ruiz Toledo.

A partir d’aquí, l’article, que assegura que “xarnego significa gos”, elabora una barroera teoria que intenta desqualificar, amb arbre genealògic inclòs, l’aposta independentista de Puigdemont, amb frases com “els orígens d'Almeria de la sang de Puigdemont” o “els vuit cognoms catalans no són tals a casa seva”.

Doble ració d’etnicisme

El Español publica una altra peça insistint en la visió etnicista, aquest cop per intentar demostrar una altra teoria segons la qual els catalans "de veritat" són espanyolistes. La peça "Un descendent de Guifré el Pilós llança una campanya contra el separatisme" explica que Jaime de Berenguer, comte de Cifuentes i suposadament descendent del Pilós, encapçala una recollida de firmes contra la independència.