Alemanya ha rebut amb estupefacció la fugida caòtica que ha protagonitzat el rei Joan Carles I als Emirats Àrabs Units. Després dels esforços que va fer la cancellera Angela Merkel perquè els països del nord acceptessin atorgar ajudes a fons perdut per a Espanya i els altres estats mediterranis per la crisi del coronavirus, la mala imatge que s'està donant ara ha creat preocupació.

El Süddeutsche de Munic, considerat el segon diari alemany, ha publicat un reportatge molt crític de la situació, en el qual acusa el rei emèrit espanyol d'haver "fugit a una platja privada", enmig d'acusacions de corrupció, al·ludint a la possible ubicació en un hotel de luxe a Abu Dhabi. I ho ha il·lustrat amb una pintada de l'artista J. Warx a València que diu: "Nois, després ja us faig un Bizum".

El diari no amaga que la decisió de Joan Carles I, s'entén que d'acord amb el govern espanyol, de traslladar-se a Abu Dhabi és molt perillosa. Recorda que el rei emèrit té molts contactes al món àrab, però també "van ser els contactes d'aquesta àrea els que van posar Joan Carles I en el punt de mira del poder judicial". "Van ser contactes d'aquesta mena els que van posar l'exrei d'Espanya en els ulls de la Justícia. Estan investigant el suposat pagament de suborns que Joan Carles hauria rebut de la família reial saudita per arreglar un contracte de 1.000 milions de dòlars", afegeix.

Süddeutsche recorda que l'hotel Emirates Palace on s'allotja el rei emèrit és un dels més cars del món, amb platja privada, i que és propietat del govern dels Emirats Àrabs. La suite costa 11.000 euros per nit. El diari ironitza que no és estrany que amb aquest tren de vida "no hagi pogut sobreviure" amb els 200.000 euros anuals que tenia com a pensió, dins el pressupost de la família reial espanyola, i que ara Felip VI ha tallat. 

I afegeix que la fugida ha dividit el govern espanyol, a més d'erosionar la credibilitat del president Pedro Sánchez. "Sanchez va assegurar que no sabia on era Joan Carles, però gairebé ningú l'ha cregut", ha indicat.

L'agència pública alemanya DPA, l'equivalent de l'ACN a Catalunya i de EFE a Espanya, ha carregat per la seva banda contra la falta d'informació oficial del que està passant amb la fugida del rei emèrit. Abu Dhabi? República Dominicana? Espanya es pregunta per on para l'exrei Joan Carles quatre dies després de la seva misteriosa partida", indica. Afirma que les especulacions sobre on és Joan Carles I "són intenses".

La DPA no acaba de donar per confirmada la informació del diari Abc en el sentit que el rei emèrit és a Abu Dhabi, perquè recorda que anteriorment havia informat que estava a la República Dominicana, "cosa que el govern del país caribeny va negar".