La comissió sobre l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, celebrarà aquest dimarts la seva primera reunió a porta tancada perquè cada grup proposi un pla de treball sobre com organitzar la investigació durant els tres mesos –prorrogables– pels quals està prevista. La qüestió és que el Partit Popular i PSOE hi tenen majoria de representants, cosa que els podria permetre d'imposar el seu criteri, com ara, evitar la compareixença d'excomissaris, entre ells, José Manuel Villarejo, d'especial interès per haver admès l'existència d'una presumpta Operació Catalunya.

Segons ha confirmat El Nacional, els socialistes consideren que sols haurien d'assistir-hi directors de la policia, com ara Ignacio Cosidó, i no comandaments inferiors, ja que els consideren subordinats d'una estructura jeràrquica. Fonts parlamentàries, per contra, ho atribueixen a què determinats comissaris van treballar tant per a l'administració popular com per a la del PSOE, motiu pel qual podrien "engegar el ventilador". "No hi ha massa interès" es queixava una font, després de la constitució formal de la comissió el passat 9 de març.

Així les coses, la trobada de dimarts té com a objectiu fixar calendari, nombre i compareixences que pot demanar cada grup, documentació a aportar i si caldria estudiar-la abans de cridar a persones concretes a declarar, o fer-ho en paral·lel. Sobre això, aquest diari ha tingut accés als diversos plans de treball de PSOE- PSC, Ciutadans, Unidos Podemos- En Comú Podem, PNB i PDeCAT.  

PSOE- PSC

El document presentat per el PSOE detalla un abordatge en tres fases, on el nombre de compareixences hauria de ser posterior a l'estudi de la informació, que volen obtenir del govern espanyol, les administracions públiques, autoritats i funcionaris. El text proposa que cada grup pugui tenir "una quota, o nombre màxim de sol·licituds de compareixença a presentar per cada grup parlamentaria, sempre que es faci en proporció a la importància numèrica a la cambra".

Podemos – En Comú Podem

El portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i la diputada de Unidos Podemos, Gloria Elizo, van donar a conèixer que demanaran, entre altres, les compareixences del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, del sei cap de gabinet, Jorge Moragas, de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, i de la presidenta del PPC Alícia Sánchez-Camacho.

A més de Rajoy, Fernández Díaz i Sánchez-Camacho, En Comú Podem vol que compareguin l’excap de la UDEF Manuel Vázquez, els excomissaris José Manuel Villarejo i Enrique García Castaño, l’ex Director Adjunt Operatiu Eugenio Pino, i l’exinspector José Angel Fuentes Gago, així com el responsable d’afers interns de la Policia Marcelino Martín Blas. Finalment demana la compareixença de l’exfiscal general de l’Estat Eduardo Torres Dulce i de qui ocupa actualment aquest càrrec, José Manuel Maza, així com els periodistes Eduardo Inda i Carlos Bayo, i l’advocat Javier de la Rosa. També els detectius de Método 3 que van enregistrar la conversa de ‘La Camarga’.

En Comú Podem vol estudiar, entre altres, la gravació de la conversa entre Fernández Díaz i Daniel de Alfonso, així com les declaracions que tots dos van fer davant la policia mentre s’investigava el cas. També l’enregistrament de La Camarga entre Alícia Sánchez-Camacho i l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola Victoria Álvarez, i les diligències que va dur a terme la policia sobre els comptes falsos de Xavier Trias.

La proposta de treball també inclou una petició perquè la Direcció Adjunta Operativa de la Policia lliuri qualsevol nota o diligència policial sobre Pablo Iglesias. 

Ciutadans

Per la banda de Ciutadans, fonts del partit han explicat a aquest diari que esperaran per demanar les compareixences, un cop s'hagi estudiat la documentació. El Nacional ha tingut accés al document, on s'explica que les conclusions haurien d'estar llestes tres mesos després de la constitució de l'òrgan, a fi de satisfer els següents objectius:  

"Depurar les responsabilitats de tots aquells implicats en les escoltes al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al seu despatx; Evitar que aquestes irregularitats es tornin a repetir en el futur; Acabar amb la utilització partidista del Ministeri de l'Interior, portada a terme pels Governs anteriors", explica el text.

En l'apartat de què es vol esbrinar, es plantegen els següents interrogants:

1) "Per quins motius s'estaven realitzant escoltes al Ministre de l'Interior en el seu propi despatx?

2) Qui va muntar el dispositiu d'escoltes en el propi despatx del ministre? (Va ser la Policia Nacional? Van ser els propis protagonistes de les escoltes? Va ser un tercer?)

3) Qui va autoritzar muntar el dispositiu?

4) Qui era coneixedor d'aquestes escoltes? Era coneixedor el propi ministre, tal com ha sortit publicat en nombrosos mitjans? Des de quan s'estaven produint aquestes escoltes?

5) Qui escoltava aquestes converses? S'estaven realitzant les escoltes amb un cap intimidatori? Es van produir més escoltes, a part de la conversa publicada amb el Cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso?

6) S'estaven duent a terme aquest tipus de pràctiques en altres ministeris?"

La formació taronja considera que les peticions de compareixença han de ser màxim 15, i proporcionals a la representació de cada grup: 6 per al Grup Popular; 4 per al Socialista; 3 per a Podemos; 1 per a Cs; 1 per a ERC; 1 per al PNB; 1 per al Mixt (PDeCAT). 

ERC

Segons fonts consultades, la idea d'ERC és demanar més tard les compareixences, segons allò que s'estableixi a porta tancada aquesta setmana. El seu pla de treball està dividit en 8 àmbits temàtics: 

1) L'actuació policial: "Investigació a partits, anàlisi de proves presumptes, investigació d'informes ficticis per filtrar als mitjans, obstaculització de la investigació en casos de corrupció al PP". 

2) L'actuació dels serveis secrets: "Actuació del CNI contra l'independentisme català, actuacions susceptibles de ser ideològiques".

3) Mitjans de comunicació: "Anàlisi de possibles filtracions sobre informes, investigacions o suposats delictes de partits polítics o dirigents d'aquests, esclariment sobre reunions amb càrrecs polítics per publicar informacions contra partits o dirigents dels mateixos".

4)  Poder Judicial i Ministeri Fiscal: "Anàlisi de l'actuació de la fiscalia, esclariment de si hi ha hagut contactes o pressions al poder judicial respecte de les investigacions o processos que poguessin tenir transcendència política".

5) Actuació del Partit Popular: "Esclariment de si hi ha hagut càrrecs del PP, i en especial, del PP de Catalunya, que hagin pogut participar de l'elaboració d'elements probatoris perquè el Poder Judicial actués contra determinats responsables polítics, o perquè mitjans de comunicació els publiquessin".

6) Ministeri de l'Interior: "Possibles directrius del ministeri per a la utilització dels seus recursos amb fins polítics, ús d'informació en benefici del seu partit, o en contra d'altres partits; aclarir si s'han creat unitats per a l'espionatge de partits o per elaborar proves incriminatòries".

7) Recursos econòmics: "Anàlisi de si s'han usat recursos per a actuacions amb fins polítics".

8) Govern espanyol: "Aclarir si coneixia les actuacions que, amb utilització de recursos públics, s'estaven realitzant amb fins polítics. Investigació de si el govern espanyol, i en particular el president del govern, i el seu gabinet, havien efectuat alguna directiu per a l'ús de l'Administració Pública amb fins polítics".

PNB

El document del PNB proposa un esquema més laxe amb la idea de no mostrar "una postura tancada" al respecte. La seva proposta passa perquè primer es comenci la recepció de documentació per al seu estudi, i més tard les sol·licituds de compareixença derivades. Així i tot, no descarten anar avançant les peticions de compareixença. Per la seva banda, no concreten quines personalitats voldrien dur-hi.

PDeCAT

El diputat del PDeCAT, Sergi Miquel, va crear una web àdhuc per a aquesta comissió www.operaciocatalunya.cat , a més de presentar un pla de treball complet dividit entre compareixences, peticions i estudi de documentació, que han fet públic aquest divendres i on es demana:

1) "Transcripció enregistraments al despatx del ministre Sr. Fernández Díaz amb el cap de l'Oficina Antifrau a Catalunya Sr. Daniel de Alfonso";

2) "L'informe de Sepblac que el fiscal De Alfonso va lliurar al ministre Fernández Díaz sobre les presumptes comptes de l'alcalde Trias a l'estranger, uns comptes que després es va demostrar que no existien"; 

3) "Informes elaborats per l'anomenat grup "Montserrat" o elaborats a petició dels seus membres sobre l'encaix amb Catalunya".

4) "Informe sobre els recursos invertits en causes relacionades amb la destrucció del procés català: pagar detectius que van fingir ser agents de la UDEF, pagar detectius per elaborar informes amb l'objectiu d'obrir procediments contra polítics catalans, desplaçaments d'inspectors amb l'objectiu de recollir informació o investigar polítics catalans relacionats amb el procés". 

5) "Les diverses gravacions publicades confirmen la creació d'informacions falses i plans de treball amb l'objectiu d'acusar polítics catalans".

6) "Informe o esborrany d'informe de les investigacions internes impulsades pel Ministeri de l'Interior per esbrinar l'autoria, atribuïda a la UDEF, de les informacions publicades a primera pàgina del diari El Mundo, del 16 de novembre de 2012, 9 dies abans de la celebració d'eleccions a Catalunya, que involucrava al President Artur Mas i expresident Jordi Pujol"

7) "Informes i documents elaborats pel Ministeri d'Afers Exteriors i remesos als consolats i ambaixades relatius a les conseqüències d'una Catalunya independent".

8) "Dades quantitatives desglossats per cossos i anys, sobre l'evolució dels efectius de Policia Nacional, Guàrdia Civil, CNI destinats a Catalunya en el període 2012-2017".

9) "Informe policial sobre l'Operació Catalunya".

En l'apartat de compareixences es proposa l'assistència de Rajoy, Sáenz de Santamaría, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, Moragas, Sánchez-Camaho, Fernández Díaz, entre altres. També demana les de Daniel de Alfonso, el comissari Villarejo, Eugenio Pino, el policia Antonio Giménez Raso, conegut com ‘El bigotes’. Finalment, Marcelino Martín Blas, l’excap de la UDEF José Luis Olivera, i els detectius de Método 3 Francisco Marco, Julián Peribáñez i Antonio Tamarit.