El Consell de Ministres, reunit de forma extraordinària aquest dimecres, ha iniciat els tràmits per aplicar un laude d'obligat compliment per resoldre el conflicte laboral a l'empresa Eulen, encarregada dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat.

A través de l'arbitratge forçós, empresa i treballadors estaran obligats a acceptar les condicions que imposi un àrbitre extern, un cop s'han esgotat ja totes les altres possibles vies de negociació. 

24 hores de termini

En la roda de premsa posterior el titular de Foment, Íñigo de la Serna, ha explicat que les parts tindran un termini màxim de 24 hores des de la notificació de l'acord per elegir a un mediador.

En el cas que no ho aconsegueixin, Foment assignarà a una persona en les 24 hores següents que sotmetrà a les parts perquè formulin les seves al·legacions i s'adoptarà una decisió en un termini màxim de deu dies.

El Consell de Ministres ha pres la decisió en una reunió extraordinària convocada després que diumenge l'assemblea de treballadors d'Eulen rebutgés la proposta d'acord plantejada pel Departament de Treball de la Generalitat, donant peu a una vaga total i indefinida.

El titular de Foment ha reiterat que aquesta decisió s'ha pres després de valorar les conseqüències jurídiques d'iniciar un arbitratge d'obligat compliment, entre elles la durada de la vaga i la prolongació del conflicte, les postures irreconciliables de les parts i des del "més escrupolós respecte al dret de vaga ".

A més, De la Serna ha assegurat que el Govern espanyol ha entrat “amb contundència i fermesa” en el conflicte del Prat, ja que es tracta d’una situació que està “generant un problema important per als ciutadans i el país", per afegir que actualment “es pot parlar d'absoluta normalitat a l'Aeroport del Prat".

Jornada tranquila al Prat

En paral·lel a l'inici del procediment del laude, la tercera jornada de vaga indefinida dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat s'ha viscut sense cues ni aglomeracions destacables per passar els filtres més enllà de les pròpies d'un dia del mes d'agost amb 499 vols de sortida programats. Segons Aena, aquest dimecres no s'han registrat cues significatives a cap de les dues terminals.