Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana han rebut una nova sanció de 90.000 euros de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) que se suma a l'embargament, ara fa pocs dies, de 240.000 euros que va rebre cada entitat, primer l'ANC el passat 9 de febrer i l'endemà Òmnium Cultural. Per mitjà d'un comunicat conjunt, les dues entitats asseguren que l’Estat "continua amb l'estratègia d'intentar ofegar econòmicament les entitats per aturar el referèndum", i per això insisteixen que es tracta "novament d'una multa política" i per tant no la reconeixen i la recorreran. Així ho han fet saber via Twitter.

En menys d’un mes, cada entitat ha estat sancionada per un import de 330.000 euros. Aquesta última de 90.000 euros de l'AEPD, un organisme de l’Estat, és per a les dues entitats "un clar exemple de persecució", amb la finalitat d'actuar contra les entitats que promouen el referèndum.

A més, Òmnium i ANC consideren que les sancions conformen "un cas sense precedents a Espanya", ja que s'imposa "per tenir una base de dades inoperativa als Estats Units durant el període de temps en què s'estava definint el nou protocol internacional sobre dades allotjades en aquest país". Per això mateix, les dues entitats garanteixen que han complert "rigorosament amb la normativa existent a cada moment".

La reacció d'Òmnium

Després de conèixer la multa, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cruixart, ha advertit que l’Estat no aconseguirà tancar l’entitat per molt que la multi.

“Si Franco no va poder tancar Òmnium Cultural, tampoc podrà l’Estat amb els seus atacs deliberats contra l’entitat”, ha assegurat en declaracions a Europa Press.

Cuixart ha fet una crida a la tranquil·litat ja que, segons ha recordat, Òmnium és una entitat sanejada econòmicament que es sustenta amb 64.000 socis i més de 55 anys d’història. Per això ha aclarit que no criden als catalans a assumir aquestes multes, però si els demanen que segueixin confiant en Òmnium perquè la seva fortalesa equival a tenir un país “més cohesionat, just i lliure”.