Les pressions de l'executiu de Mariano Rajoy han aconseguit boicotejar la presència d’experts de diferents països a unes jornades internacionals sobre crim organitzat convocades pels Mossos i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que se celebraran la setmana vinent a Barcelona. Representants dels Estats Units, Holanda, Xile, de l’ambaixada de Geòrgia i de la mateixa Fiscalia de Barcelona han fet saber els darrers dies que no hi assistiran, segons ha pogut saber El Nacional. L’inspector en cap de la Policia de Munic, Philipp Forder, és l’únic representant internacional que ha superat la pentinada de l’Estat al programa.

Dimarts passat, 10 d’octubre, va arribar la baixa de l’agregat policial de l’ambaixada de Geòrgia, Shalva Shubladze. La comunicació la va enviar el ministeri de l’Interior, en concret des del Gabinet de Coordinació de la Secretaria d’Estat de Seguretat, que encapçala Diego Pérez de los Cobos. “A la vista dels esdeveniments que s’estan desenvolupant a Catalunya, el Secretari d’Estat de Seguretat ha decidit revocar l’autorització que en el seu moment es va fer sobre la participació de l’agregat policial de l’Ambaixada de Geòrgia”, s’explica en el mail que no es molesta a amagar els motius de la decisió.

Des de la mateixa adreça s’havia fet saber el 27 de setembre que l’agregat policial havia estat autoritzat a assistir a les jornades i que l’acompanyaria un membre de la Secretaria d’Estat del ministeri, en concret, de la subdirecció de cooperació internacional.

Petició de visita interior

L’endemà, 11 d’octubre, cancel·lava la seva presència l’analista d’Europol Adrian Ghita al·legant “compromisos operacionals imprevistos”. Fins al dia anterior, aquest membre d’Europol havia estat intercanviant missatges per concretar tant la seva intervenció a les jornades com la logística del seu viatge.

El 12 d’octubre va arribar la baixa de l’investigador tàctic sènior de la policia d’Àmsterdam, Tibor Székely, que havia de participar en una taula rodona sobre Furtadors reincidents amb alta mobilitat. “A causa de circumstàncies imprevistes, he d’abstenir-me d’assistir a la conferència del proper 26 d’octubre a Barcelona”, explica l’agent en un mail en què es disculpa pel fet d’haver comunicat la seva absència en el darrer moment.

Un dia més tard, 13 d’octubre, va ser l’Oficina Central de la Interpol de Xile que va enviar una carta per comunicar que el Subcomissari Eugenio Ríos, que havia de pronunciar-hi una conferència, no podria assistir. En aquest cas, sí s’oferia una raó de caire pressupostari i per les responsabilitats del càrrec. Un esforç balder, vist el context en què es produia.

Aquest dimecres, 18 d’octubre, va arribar el mail del Departament de Policia de San Francisco, a través del qual el sergent Thomas Maguire feia saber que el seu cap li acabava de comunicat que hi havia “problemes per obtenir permís” perquè ell i el seu company, el sergent Matthew Mason, poguessin viatjar per participar a les Jornades. El mail afegia que per motius que li eren desconeguts el seu cap havia “rescindit” el permís.

Maguire i Mason, tots dos membres de la Divisió Especial d’Investigació de San Francisco, havien de presentar una ponència sobre “investigació de grups criminals dedicats a robatoris amb força a domicilis a San Francisco”, que ha quedat anul·lada en el programa definitiu.

Fiscalia

Abans d’aquesta cadena, havia arribat la primera comunicació de baixa, la de la Fiscal de Barcelona, Ana Magaldi, a qui s’havia sol·licitat autorització perquè el fiscal José Luis García Martínez pogués participar en les Jornades. La resposta de Magaldi va arribar el 29 de setembre, el divendres previ al referèndum de l’1-O, i va ser clara i directa: “li informo que queda suspesa la col·laboració que fins ara ha vingut prestant la Fiscalia que dirigeixo a l’Escola de Policia de Catalunya”.

Finalment, les Jornades internacionals sobre crim organitzat: delictes patrimonials, començaran dimecres de la setmana vinent. Amb un sol representant internacional.