El responsable de Relacions Polítiques de Sortu, Pernando Barrena, ha ofert a Catalunya el suport "total" de l'esquerra abertzale en el moment de la desconnexió. El dirigent independentista ha assegurat que el sobiranisme basc sempre està "a disposició de qualsevol esquema de solidaritat que es pugui posar en marxa" per estar al costat de l'independentisme català i ajudar a garantir-ne "el bon desenvolupament".

En declaracions recollides per l’ACN, Barrena, un dels màxims dirigents abertzale, ha volgut deixar clar que Sortu estarà allà on considerin que poden “aportar més en positiu” a la causa dels “aliats catalans” i ha remarcat que els independentistes podran comptar amb els bascos per tirar endavant qualsevol iniciativa que afavoreixi el procés català. Així, Barrena ha considerat que des de Euskadi cal actuar en conseqüència i estar a l’alçada de les circumstàncies quan es produeixi l’anomenat xoc de trens contra l’Estat.

En aquest sentit, el polític ha opinat que si la consulta finalment es fa de manera unilateral “serà per vergonya” de l’executiu central. Un escenari de futur que Barrena contempla com el més probable, perquè l’actitud arrossegada fins ara des de l’equip de Mariano Rajoy no convida a pensar que, de cop i volta, “actuï amb altura de mires” i possibiliti l’acord. “La posició de Madrid serà nefasta per a la poca autoritat política que encara li pugui  quedar a Espanya a Catalunya”, ha sentenciat. 

Solidaritat amb la Mesa del Parlament

D'altra banda, el dirigent de Sortu ha mostrat la seva solidaritat amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa investigats per haver permès el debat sobre una resolució pel referèndum unilateral, i que al llarg d'aquesta setmana han declarat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -Excepte Joan Josep Nuet, que ho farà el 23 de maig-. Preguntat per la judicialització del procés, el polític abertzale ha argumentat que té la impressió que l'Estat està "intentant rebaixar" el perfil d'aquest procediment judicial, "tant en les formes com en els terminis". Segons Barrena, a Madrid s'han adonat de les conseqüències que podria tenir una condemna contra Forcadell, fet que suposaria "un detonant important" per a l'independentisme. “En un escenari de xoc de legitimitats, qualsevol demòcrata ha d’apostar per la legalitat catalana”, ha conclòs.