Ciutadans al Parlament de Catalunya després de la primera reunió del grup parlamentari. / CB

Emoció, il·lusió i nervis a la reunió del nou grup parlamentari de Ciutadans com si fos el primer dia de classe. Inés Arrimadas, la cap de l'oposició in pectore, ha presidit una trobada plena de cares noves. Algunes, com ara una jove diputada per Barcelona, ja confessaven la nit electoral que el resultat (25 diputats) els havia capgirat una mica la vida: no s'esperaven pujar tan amunt.

En el seu primer dia al Parlament, aquests nous (i joves) diputats, vestits de vint-i-un botó, s'han mostrat somrients, nerviosos amb la carpeta taronja, i orgullosos amb la tasca que se'ls ha encomanat. "Esperem estar a l'altura", ha dit després de la tradicional foto de grup una jove parlamentària al president del partit, Albert Rivera, encantat de fer-los de cicerone pels passadissos de la Cambra.

Rivera fa grupet amb alguns nous integrants, els fa fotos amb el seu mòbil i els diu que "tot ha d'anar cohesionat per a les generals". Mentrestant, a poca distància, Inés Arrimadas xerra amb Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra. Un tercer grup de noies parla amb entusiasme sobre aquesta nova etapa i comenten on han comprat els seus vestits.

Carrizosa i Espejo, nucli

Arrimadas, que presidirà el grup, ha reforçat el nucli del nou Ciutadans al Parlament amb els pocs veterans que queden: Carrizosa, que va ser portaveu a la comissió contra el frau fiscal –l'anomenada comissió Pujol– i especialment dur contra la immersió lingüística –va afirmar  que el lema "Una escola, una llengua, un país" el podría subscriure Franco–, serà portaveu parlamentari, i Espejo-Saavedra, molt actiu a la Comissió de Benestar i Família, coordinarà els diputats. Fernando de Páramo, que ha dirigit la campanya electoral, assumeix el càrrec de portaveu adjunt.

Alonso sona per a la Mesa

Espejo-Saavedra i Carrizosa estan ara immersos en les negociacions sobre la Mesa del Parlament, la composició de la qual és cabdal, especialment aquesta legislatura. Junts pel Sí necessita dominar-la perquè controlar la ordenació del treball parlamentari i la interpretació del reglament li permetrà tirar endavant el seu full de ruta.

Ciutadans en reclama una secretaria, precisament, per intentar impedir-ho. "Seria el primer cop que el principal grup d'oposició no té una secretaria", afirma un veterà parlamentari.

Tot fa pensar que l'equip d'Arrimadas reserva el càrrec a Matías Alonso, ja que, tal com han afirmat a El Nacional fonts de la negociació, "és una tasca de confiança que requereix també experiència", i no queda ningú més amb aquestes característiques al grup.

Els dos diputats de C's per Girona, Jean Castel i Alfonso Sánchez. / P.C.

La majoria, d'estrena

Si alguna cosa caracteritza aquest grup és que la majoria dels seus membres s'estrenen. Amb la marxa de Jordi Cañas, encara imputat per un presumpte delicte fiscal a l'espera de judici, i de José Manuel Villegas, que marxa a Madrid amb Albert Rivera, els diputats taronges s'han quedat gairebé orfes de referents a la Cambra.

Els integrants del grup són, com passa als partits que creixen sense que tinguin temps d'implantar-se en el territori, majoritàriament membres de les llistes que van concórrer a les municipals, amb especial atenció a la quota del Baix Llobregat i el Vallès.

Ni cotxe oficial ni plusos

Són nous a la plaça però volen trepitjar fort des del primer dia. Arrimadas ja ha fet el seu primer gest: renunciar al cotxe oficial i al plus econòmic associat al cap de l'oposició. Es tracta d'un càrrec que l'anterior legislatura Ciutadans va proposar eliminar, però que ara defensa, diu, "amb la legitimitat de les urnes", i al·legant que Oriol Junqueras, líder d'ERC, "mai va fer de cap de l'oposició".