Escenari de divisió inèdita en el mapa polític espanyol respecte al referèndum català: segons el baròmetre que va fer públic ahir La Sexta, gairebé el 45% dels espanyols està a favor que se celebri, en contraposició amb gairebé un 53%, que és el percentatge que s'hi oposa. Fa tan sols 14 mesos, recorda la cadena, eren molts més els ciutadans que s'hi posicionaven en contra. De fet, només un de cada tres hi donava suport –ara la dada ha augmentat deu punts–, mentre que el 61% s'hi mostrava en contra –ara té nou punts menys–. La majoria d'enquestats vol, això sí, que tots els espanyols es pronunciïn en aquesta consulta. El 26% creu que han votar només els catalans, en contrast amb el 60%, que creu que el referèndum s'hauria de celebrar a tot l'Estat.

Per un referèndum només a Catalunya

Segons l'enquesta, aquesta posició és inversa a Catalunya, on un 60% considera que el referèndum només s'hauria de fer en l'àmbit català mentre que un de cada tres creu que hauria de ser a tot Espanya.

Aquesta posició la rebutgen els votants populars, socialistes i taronges, que consideren majoritàriament que s'hauria de fer a tot l'Estat –en un 63%, 64% i 77%, respectivament, entre el global dels enquestats–, mentre que en el cas d'Unidos Podemos la posició s'inverteix: un 54,3% consideren que s'ha de fer només a Catalunya i un 42,4% creu que s'ha de fer a tot l'Estat.

Reforma constitucional

Gairebé tres quartes parts –72,2%– dels enquestats estan a favor de reformar la Constitució, en contraposició amb un 22% que hi està en contra. A favor de la reforma hi ha sobretot votants socialistes i d'Unidos Podemos, i també una lleugera majoria dels votants de Ciudadanos. Per contra, només un de cada tres seguidors del PP vol tirar endavant una reforma.