Puigdemont, a la presó. Aquest ha estat el clam majoritari del mig miler d'espanyolistes que aquest dissabte, sota una fina però molesta pluja, han pres el centre de Barcelona la vigília del referèndum independentista. Convocats per entitats ultres com Democracia Nacional, Convivencia Cívica Catalana, Somatemps o la mateixa Falange, entre altres, han començat el recorregut a la plaça d'Urquinaona i l'han acabat a la plaça de Sant Jaume.

Concentració unionista plaça sant Jaume - Sergi Alcàzar

Al "Puigdemont, a prisión", l'han acompanyat molt altres càntics, com "este referéndum es un atraco", "no está lloviendo: Puigdemont está llorando" o "no votarem". També s'hi ha pogut sentir el "no tinc por". Durant el transcurs de la marxa, els espanyolistes han fet una parada de rigor davant la prefectura de la Policia Nacional espanyola a la Via Laietana. Allà han aplaudit els agents que la custodiaven i els han dit "no estáis solos" i "esta es mi policía".

La marxa ha acabat a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat, on els ultres han repetit els mateixos càntics que han cridat durant tota la manifestació. Allà la Policia Nacional ha tornat a fer acte de presència, però per voluntat pròpia: un helicòpter del cos policial espanyol s'ha dedicat a sobrevolar el centre neuràlgic del poder català entre els aplaudiments dels manifestants. En un espai de mitja hora, ho ha fet almenys una desena de vegades, algunes d'aquestes a velocitat molt baixa.

Com van fer molts menys ultres amb la periodista Mònica Terribas aquesta setmana a Catalunya Ràdio, els espanyolistes han increpat l'equip de TV3. També s'hi han pogut sentir proclames contra el fotoperiodista Jordi Borràs, amenaçat per l'extrema dreta. 

Un cop a Sant Jaume, alguns manifestants s'han dedicat a escalar fins als balcons més baixos per despenjar els cartells de Crida per la Democràcia (també el de "més democràcia" que lluïa l'Ajuntament de Barcelona). Un cop a terra, han trepitjat aquestes pancartes, on deia "democràcia". I han cantat el mateix "a por ellos" que entonaven els qui s'acomiadaven de la Guàrdia Civil a Huelva.