Entre judicis polítics a diferents càrrecs (o excàrrecs) del Govern i diferents suspensions del Tribunal Constitucional (TC), avui tres eurodiputats catalans, Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé, han denunciat a la Comissió Europea (CE) que "el govern espanyol ha desobeït el TC com a mínim en 26 ocasions" i recorden que, en tots els casos, "Catalunya va interposar recursos, els va guanyar i el govern espanyol els va ignorar".

De fet, l'alt tribunal va donar la raó al Govern la setmana passada en la batalla que mantenia amb l'Estat des de fa anys per gestionar el 0,7% social de l'IRPF i va vetar l'intent de l'executiu espanyol de gestionar-ho des de Madrid, que va provar colar un canvi del reglament en el repartiment perquè només poguessin rebre diners les entitats d'àmbit estatal, "marginant les ONGs catalanes".

Precisament també avui, el diputat del PDeCAT al Congrés Carles Campuzano ha reclamat al govern de Mariano Rajoy que compleixi aquesta sentència i l'ha instat a "no inventar més excuses ni estratagemes legals per eludir el compliment de la Llei". 

Sentència clara

"La sentència és clara", ha aprofitat per recordar Campuzano a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat. "La sentència és clara i estan obligats a complir-la", ha dit, al mateix temps que ha posat sobre la taula que "ja són 12 les sentències dels tribunals favorables a la Generalitat", motiu pel qual "hauria de fer-los vergonya incomplir les sentències del Tribunal Constitucional, de les que tanta gala fan quan els convé". "Doni menys lliçons i compleixi la llei", ha etzibat.

Aquesta, però, no és l'única sentència de l'alt tribunal que l'Estat ha passat per alt. Els tres eurodiputats citats també han volgut explicar a Europa que el TC "va obligar el govern espanyol a cedir les subvencions i les beques al govern de Catalunya" i ha insistit en què, una vegada més, l'executiu "també va incomplir la sentència".

Per tot això, demanen a la UE que "clarifiqui quines altres condicions són necessàries perquè s'apliqui el procediment de l'Estat de Dret a aquest Estat Membre".