Ni el Rei ni cap membre de la família del cap de l'Estat, ni el president del govern -en funcions-, ni cap membre de l'Executiu espanyol assistirà aquest divendres a la inauguració dels Jocs Olímpics a l'Estadi de Maracanà de Rio de Janeiro. El fet ha provocat el malestar a la Delegació esportiva espanyola a la ciutat brasilera, segons ha pogut saber El Nacional. El representant polític de més alt rang que hi assistirà serà el secretari d’Estat i president del Consell de l’Esport, Miguel Cardenal. Les fonts consultades al govern asseguren desconèixer els motius de la situació. Però tot apunta que la causa és el bloqueig per la investidura i la ingovernabilitat.

El greuge comparatiu de Rio respecte d'altres Jocs Olímpics anteriors és patent. Als Jocs de Pequín l’any 2008 Espanya hi va enviar els aleshores prínceps d'Astúries, Felip de Borbó i Letícia, a més del ministre d’Exteriors del moment, Miguel Ángel Moratinos. A Londres, l’any 2012, hi va acudir la reina Sofia, acompanyada pel ministre de Cultura i Esport coetani, José Ignacio Wert. Aquesta circumstància també contrasta amb la presència dels 45 caps d’Estat o de govern que sí que s’han desplaçat a la cerimònia d’aquest vespre, procedents d'altres països.

L’absència tant de la Casa Reial, com de la primera línia del govern, ha causat sorpresa a la delegació esportiva espanyola als Jocs. En primer lloc, pels vincles de l’Estat amb el Brasil i l’Amèrica Llatina, ja que tots dos són països que formen part de la comunitat Iberoamericana i mantenen bones relacions. Una mostra n'era la presència de l'anterior cap de l'Estat, Joan Carles I, a múltiples cites internacionals a Amèrica. A més, el rei Felip VI va ser abanderat d’Espanya en els Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona. Així les coses, l’agenda del monarca s’ha complicat com a conseqüència de la investidura i la interinitat, i ha hagut de restar pendent de l'evolució de la situació política fins al darrer minut.

La reina Sofia, Wert i Ana Botella a Londres / EFE

El Rei explicava aquest dijous des del Palau de Miravent que li havia tocat viure un estiu “atípic”, on en qualsevol moment es pot veure cridat per les funcions que té com a cap d'Estat en el procés d'investidura. De fet, la ronda de contactes amb els partits va acabar la setmana anterior, quan encara Mariano Rajoy no havia aclarit si acceptaria el mandat. Això hauria abocat a una altra ronda de consultes i a cancel·lar els viatges internacionals. Tanmateix, podrà estar present a la Copa del Rei Mapfre de Vela, a Palma de Mallorca. La interinitat també és la mateixa circumstància que pot haver lligat de mans l'executiu popular.

Actualment Espanya compta amb dos ministres que estan exercint tasques per duplicat. Són el d'Economia, Luis de Guindos, i el de Justícia, Rafael Catalá. El primer assumeix el lloc del d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, després de la seva dimissió. El segon, les tasques de l'exministra de Foment, Ana Pastor, ara presidenta del Congrés dels Diputats. Falta per trobar substitut per al de Sanitat, Alfonso Alonso, ara candidat a lehendakari del Partit Popular al País Basc. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha exposat que decidir-ne el nou titular és feina de Rajoy, però seria una decisió momentània, perquè en interinitat no poden ser nomenats nous membres de l'executiu.

Així les coses, el president en funcions està ocupat amb les negociacions d'investidura, després d'haver obert un canal privat i permanent amb Albert Rivera (C's), per l'elaboració dels pressupostos. Però la ingovernabilitat comença a afectar les relacions d'Espanya amb l'exterior, a més dels seus comptes públics. Fa un parell de setmanes, l'Estat es va salvar de la multa de la Unió Europea per l'incompliment del dèficit, però les Corts necessiten un govern per aprovar el sostre de dèficit que demana Brussel·les. La manca de govern comença a ser visible a l'exterior.

Altres personalitats no polítiques

Entre les personalitats no polítiques que aniran a la cerimònia d'obertura a Rio hi ha Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol i que lidera a la delegació espanyola al Brasil, i Juan Antonio Samaranch fill, que estrenarà el seu càrrec de vicepresident del Comitè Olímpic Internacional.