Els partidaris de la independència són majoria a Catalunya amb el 50,1% de suports, mentre que el 45,7% hi estan en contra, segons una enquesta que publica El Español de Pedro J. Ramírez. El sondeig ha estat realitzat per l'empresa SocioMétrica.

El darrer baròmetre del CEO indicava que el 62,4% dels catalans que votaran en el referèndum de l'1-O ho faran a favor del 'sí' i el 37,6% del 'no', i gairebé la meitat dels catalans estan a favor del "referèndum o referèndum" (pactat o no). 

Segons aquell sondeig, el 67,5% dels enquestats aniria a votar aquell dia. D'entre tots els enquestats, el 39% ho faria pel 'sí' i el 23,47% ho faria pel 'no'. En la votació, això es traslladaria en un 62,4% contra un 37,6% a favor de la independència. La desmobilització de l'unionisme afavoriria la victòria sobiranista.

Atemptats i sentiment

Segons el diari citat, "el sentiment separatista va créixer després dels atemptats de Barcelona i Cambrils". Ara bé. També apunta que "després dels dubtes sobre la gestió de la informació per part de les institucions catalanes aquesta dada va decréixer".

La conclusió que extreu de tot plegat és que "si no hi hagués sobresalts externs a la vida política, els independentistes continuarien sent majoria clara en un moment clau de l'anomenat procés que impulsen els sobiranistes catalans".

Després d'aquesta, la següent conclusió és que els ciutadans que més suport donen a la independència són els que voten el PDeCAT, ERC i la CUP, mentre que els que voten Cs, PSC i PP no ho fan. De CSQP deixen clara la seva "confusió" i asseguren que un 47% dels seus votants sí que volen la independència, mentre que un 43% no la volen.

Mobilitzats els més joves

El Español subratlla que "els més mobilitzats són els més joves" amb un 60% dels suports, mentre que els més grans de 46 anys rebaixen el seu suport fins el 52% i els de més de 60 l'augmenten fins el 54%. Tots els grups superen, doncs, el 50%.

Això sí. El diari de Pedro J.Ramírez no pot estar-se de mencionar com s'han anat rebaixant els suports al procés en les darreres enquestes del CEO fent-se ressò de l'última, en què el 'no' augmentava del 48,5% al 49,4% i el 'sí' del 44,3% al 41,1%.