A excepció de la CUP i, evidentment, Junts pel Sí, la resta de grups de la cambra presentaran esmenes a la totalitat als pressupostos i a la llei d’acompanyament.

Poc després que el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, hagi presentat el projecte de pressupostos per al 2017 al Parlament, els portaveus dels diferents grups parlamentaris han valorat els comptes.

Des del PSC, Marina Romero ha confirmat que han demanat una petició de reconsideració de l’admissió a tràmit dels pressupostos perquè els lletrats de la cambra han advertit verbalment que algunes de les partides dels pressupostos -referèndum- podrien contradir les sentències del Tribunal Constitucional.

Deixant de banda aquesta qüestió, els socialistes han assenyalat que presentaran una esmena a la totalitat, tant als pressupostos com a la llei de mesures fiscals i financeres, perquè no garanteixen la cobertura social necessària. 

Crítiques a la CUP

En aquest punt, Romero no ha estalviat crítiques a la CUP: "El suport de la CUP li ha sortit molt barat al Govern: 5,8 milions per a un referèndum en comptes dels 1.000 milions que es podrien obtenir amb una reforma fiscal de veritat". Tot seguit, ha preguntat a la CUP si seran coherents en la tramitació parlamentària amb allò que han votat sempre al ple quan els socialistes presentin les seves esmenes en matèria fiscal.

La socialista ha insistit que els comptes tampoc responen a les demandes aprovades al ple de pobresa i emergència social, ha lamentat que la CUP no utilitzi la seva "influència" per aconseguir més ingressos a través d'una reforma fiscal justa i progressiva.

CSQP

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, s’ha sumat a les crítiques dels socialistes pel que fa a polítiques socials i ha confirmat que, justament per això, presentaran esmena a la totalitat. Coscubiela ha lamentat especialment l’absència d’una partida per a la renda garantida de ciutadania i ha recordat que aquesta mesura social està aprovada pel Parlament a través d'un proposta de resolució del seu grup en el Debat de Política General, per la qual cosa “també és un mandat ciutadà”.

"Per a Junqueras hi ha mandats de primera i de segona. Els que tenen caràcter social són de segona divisió per a ell", ha subratllat.

D’altra banda, l’ecosocialista no ha estalviat crítiques al Govern fins al punt d’assegurar que els pressupostos estan orientats "a la pròpia supervivència del Govern". Per últim, ha titllat de cortina de fum l’impost pactat entre JxSí i la CUP sobre les societats pantalla: "Dubto molt que aquest impost arribi a recaptar un sol euro".

Assegura que el registre de la proposició de llei és "una cortina de fum destinada a les males consciències d'aquells que han renunciat a fer pagar més als que més tenen", referint-se a la modificació del tram autonòmic de l'IRPF, que defensa el seu grup juntament amb la CUP i que reclamen a JxSí.

C's, bloqueig absolut

De la mateixa manera que el PSC, C’s ha anunciat que el grup presentarà una petició de reconsideració a la Mesa del Parlament perquè es replantegi la decisió d'admetre a tràmit els Pressupostos 2017.

"Farem ús de tots els mitjans legals i polítics perquè aquests Pressupostos no prosperin" ja que inclouen partides per al referèndum i per crear estructures d'Estat, ha dit en roda de premsa el portaveu, Carlos Carrizosa, conscient que és molt poc probable que la Mesa, amb majoria de JxSí, accepti aquesta petició, que també preveu presentar el PSC.

Si la Mesa no reconsidera la decisió i segueix amb la tramitació pressupostària, C's presentarà una esmena a la totalitat i portarà els comptes al Consell de Garanties Estatutàries perquè en valori la legalitat: "Els lletrats ja han advertit avui la Taula que no es podran tramitar si hi ha partides que contravenen les advertències del TC".

C's considera que el Govern ha fet un exercici d'opacitat per intentar esquivar el Tribunal Constitucional en l'elaboració dels comptes, que a més -diu- arriben tard i només estan fets per acontentar els independentistes, a més de desoir les necessitats de la gent.

El PP i la partida del referèndum

Per últim, el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha assegurat que el seu grup impugnarà previsiblement davant del Consell de Garanties Estatutàries la disposició addicional 31 dels Pressupostos 2017 de la Generalitat, que preveu una partida per fer un referèndum: "Tenen totes les butlletes per al recurs. Saben perfectament que està condemnada a ser anul·lada immediatament".

Alhora, ha dit que molt probablement el PP presenti una esmena a la totalitat dels comptes perquè, segons Rodríguez, no responen a les necessitats reals dels ciutadans: "El problema és que fan servir els recursos de tots els catalans per dividir la societat i no per ajudar-la".