Poques hores abans que el president espanyol, Mariano Rajoy, assisteixi a declarar com a testimoni pel cas Gürtel davant l'Audiència Nacional, un nou escàndol esclatava aquest dimarts al Partit Popular de Còrdova en el marc d'una altra trama de corrupció: la Púnica. El diari El Confidencial publicava informació sobre que el PP de la regió es podria haver finançat presumptament de forma irregular carregant despeses de la campanya electoral andalusa del 2008 a un grup immobiliari. Precisament, hauria tingut lloc quan el número dos a l'actual Ministeri de l'Interior, José Antonio Nieto, en presidia la formació. 

La prova que aputaria a la presumpta responsabilitat del PP provincial serien uns correus electrònics, amb l'actual portaveu del PP a l'Ajuntament de Córdoba, José María Bellido, com a remitent. El president a la regió, Adolfo Molina, va justificar que feien referència a uns pagaments de la formació, que es van fer amb els seus assentaments comptables corresponents i  sense factures "amanides". Molina va al·legar que la comptabilitat de la formació era "totalment pulcra i transparent, auditada tots els anys per la direcció nacional del PP i pel Tribunal de Comptes" i en va anunciar accions legals.

L'assumpte podria haver passat sense més, a l'espera de la sentència ferma del jutge, si no fos perquè Nieto no és un personatge desconegut per a l'opinió pública: és el número dos del ministre José Ignacio Zoido. El Congrés el va cridar a comparèixer fa mesos, i més tard el va reprovar en el marc de l'Operació Lezo, per oferir presumptes informacions a Pablo González, germà d'Ignacio González —expresident de la Comunitat de Madrid i actualment a presó—, durant una reunió que ambdós van mantenir al Ministeri de l'Interior. Això portava Molina a denunciar que existiria una campanya "d'acusació i enfonsament" per a Nieto, qui n'ha negat qualsevol implicació en la trama. 

Però l'oposició no ha trigat a demanar la seva dimissió, novament. Ho ha fet Podemos, a través de la dirigent andalusa, Teresa Rodríguez, qui ha qualificat el PP d'una "organització per delinquir". El PSOE, al seu torn, ha demanat explicacions perquè "seria molt greu", en paraules del portaveu autonómic. A Madrid, el responsable de l'Àrea d'Anticorrupció i Transparència de Ciudadanos, Toni Cantó, ha exigit el mateix, ressaltant la "nul·la credibilitat" dels populars a l'hora de "netejar el partit" i depurar "responsabilitats" al respecte.

En paral·lel, la Púnica ha obert una nova ferida al PP de Múrcia. El Tribunal Superior de Justícia desestimava aquest dimarts el recurs presentat per l'expresident de la comunitat, Pedro Antonio Sánchez, i el seu antic col·laborador David Conesa, els quals van negar l'existència d'indicis incriminatoris en contra d'ells. Amb el gest del TSJ, ambdós seran processats i resten a l'espera de declarar els propers dies. Això ha portat el PSOE a exigir que deixi definitivament el seu escó al Parlament de Múrcia, després que Cs pressiónes el PP fa mesos perquè en deixés la presidència.

Assegut als estrats de l'Audiència Nacional

Tot aquest marc de fons arribava poques hores abans del ja de per si complicat passeig de Rajoy aquest dimecres fins a la sala de l'Audiència Nacional, que farà acompanyat per un ajudant i ningú de Moncloa. El president espanyol declararà com a testimoni pel cas Gürtel: al·legarà que ell no va tenir responsabilitats polítiques al PP durant el període investigat (1999-2005), i dirà que l'any 2004 va tallar tota col·laboració amb les empreses de Rafael Correa, just després d'assumir-ne la direcció. El testimoni ha estat preparat juntament amb l'advocat del PP, Jesús Santos (Consultar informació aquí).

A Génova preocupa la imatge de la corrupció encarnada en un Rajoy merament testimonial, però aquest guarda un as a la màniga per estalviar-se la fotografia de l'endemà als diaris. Seurà als estrats, com indicava l'auto del jutge i no a la cadira on també ho han fet l'extresorer Luis Bárcenas, o el mateix Correa. Davant d'això, regna l'optimisme impostat al PP sobre un impacte mediàtic que l'oposició emprarà per nodrir els seus arguments. "L'endemà sortirà el sol", preferia tancar un íntim col·laborador de Rajoy, davant dels núvols negres que ja planegen sobre el Congrés.