Si existien dubtes sobre qui se sentia interpel·lat a votar l'1 d'octubre, la resposta repressiva de l'Estat espanyol els ha dissipat. Així ho ha defensat Íñigo Errejón aquest dijous al vespre des de les Cotxeres de Sants, a Barcelona. "Per sort l'1 d'octubre ja no interpel·la només els independentistes", ha assegurat el dirigent de Podemos, que ha afegit: "Ara l'1 d'octubre interpel·la tots els qui defensem les institucions, l'estat de dret i les llibertats".

El secretari d'anàlisi estratègica i canvi polític de la formació morada ha participat en un acte organitzat per Catalunya en Comú, centrat a denunciar l'actuació del Govern del Partit Popular contra el referèndum. L'acte ha arribat després del canvi de posicionament dels comuns, que inicialment no havien acordat fer una crida a la participació. Després de consultar les seves bases, van rectificar. La repressió de l'Estat els ha impulsat.

Davant dels seus socis catalans, Errejón ha denunciat que Rajoy tracta Catalunya com un "escenari de guerra". En aquest sentit, ha advertit que la seva "batalla contra la democràcia" a Catalunya és també una "batalla contra els demòcrates espanyols".

"No vull viure en un país on un ministre pot suspendre l'autonomia amb només una ordre ministerial", ha lamentat Íñigo Errejón, en referència a la intervenció dels comptes de la Generalitat. És per això que, enfront d'aquesta "ofensiva autoritària i recentralitzadora", ha fet una crida a participar de l'1-O. "No només són mesures anticatalanes, sinó també antiespanyoles, perquè van contra la millor tradició democràtica espanyola", ha criticat.

El dirigent de la formació morada també s'ha referit directament a l'actitud "irresponsable" del PSOE, que "no està a l'altura" de la situació. No només és irresponsable, sinó que també fallida, ha avisat. "Totes les vegades que els socialistes s'han posat de perfil i han deixat el monopoli d'Espanya al PP, també ho han pagat ells a les urnes". Ha insistit que "no només és un combat per Catalunya, sinó per la democràcia".

“Perdran Catalunya i perdran Espanya”

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, també ha tingut un missatge per als socialistes, concretament per al PSC. Ha lamentat que un partit que forma part de “catalanisme progressista” tingui problemes per defensar l’autogovern català. També que “només busquin la confrontació” amb els comuns. Els ha demanat fet cas del que diuen el 75% dels seus votants, el 57% dels votants de Ciutadans i el 49% dels votants del PP: que “això se soluciona amb un referèndum”.

“Alguns s’han plantejat guanyar la batalla de l’1 d’octubre i estan perdent absolutament la guerra de la democràcia”, ha assegurat Domènech en referència a la resposta de l’Estat. “Perdran Catalunya i també perdran finalment Espanya”, els ha advertit. Ha sostingut que el diumenge el poble de Catalunya “farà el que vulgui”, però que “li dirà al senyor Rajoy que ha de marxar d’una vegada de la Moncloa”.

El coordinador general de CatEnComú ha reivindicat l’assemblea de càrrecs electes celebrada el passat dissabte a Saragossa, on van participar “500 càrrecs electes que representaven milions i milions de persones de tot l’Estat”. En aquest sentit, Domènech ha defensat que “allà vam iniciar el futur”.

"Dues querelles no són cap broma"

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, s’ha sumat als missatges als socialistes. Citant directament Pedro Sánchez i Miquel Iceta, els ha demanat que se sumin a la reivindicació el dret a decidir. Pisarello ha defensat que, “davant d’aquest atac brutal”, malgrat les diferències amb el PDeCAT, “no podem romandre en silenci”. Ha alertat que “els qui volen precintar la llibertat d’expressió també volen emmordassar tota la dissidència política”. És per això que ha considerat que l’1-O és una “gran oportunitat”.

El coordinador general d’EUiA i diputat de CSQP, Joan Josep Nuet, ha recordat les dues querelles que ha rebut com a membre de la Mesa del Parlament per permetre debats a la cambra. “Dues querelles criminals no són cap broma”, ha arrencat. “Quan s’accepti el dictat d’una llista de temes prohibits, allò ja no serà un parlament democràtic”, ha dit Nuet.

També ha intervingut Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, que va ser citada a declarar per la Fiscalia “quan ni tan sols havia signat el decret”. Si bé també ha carregat contra “el clima de por i intimidació” creat per l’Estat espanyol, també ha acusat el Govern català els ajuntaments “en el punt de mira de la Fiscalia”. Ha defensat que “hi ha una Espanya alternativa i ho vam veure a l’assemblea de Saragossa”.

Diverses personalitats de l’esquerra alternativa europea han fet arribar vídeos amb missatges de suport, com l’exministre grec Yanis Vaourfakis, l’analista britànic Owen Jones, el vicepresident del Parlament Europeu Dimitrios Papadimoulis o la líder dels verds europeus Ska Keller.