El secretari polític de Podemos, Íñigo Errejón, ha assegurat aquest matí des de Barcelona que el partit donarà suport dimarts al Congrés a la proposta del PDECat i el PNB per derogar l’última reforma del Tribunal Constitucional (TC).  “És una involució democràtica que camina cap a la recentralització i posa el TC per damunt dels altres poders de l’Estat, en una mena de política contra els parlaments autonòmics”, ha defensat. Per a Errejón, “hi ha força” suficient per revocar-la si se sumen els grups que en el seu moment s’hi van mostrar contraris. “El PP vol convertir el TC en un tribunal a la carta que castigui els càrrecs públics per ser lleials al que els demana la ciutadania”, ha lamentat Errejón, que considera que “sembla un tribunal exprés per a Catalunya, que té dues velocitats: en alguns casos tarda mesos a posicionar-se, però si es tracta d’impugnar decisions del Parlament ho fa en setmanes”. “Sembla un tribunal contra Catalunya, i això va contra la convivència i la democràcia”, ha sentenciat.

Rebuig a la imputació de Forcadell

El diputat de Podemos també ha manifestat “el més absolut rebuig” a la imputació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè considera que “la judicialització de la política, l’amenaça i la pràctica antidemocràtica són la pitjor manera de resoldre el conflicte territorial” i “són una manera d’incendiar-lo més”. La solució, ha insistit, “passa ineludiblement per fer una consulta”.

"Recuperar la il·lusió"

Errejón ha fet aquestes declaracions des de Barcelona, on avui presentava la iniciativa "Recuperar la il·lusió" acompanyat pel secretari general de Podem Barcelona, Marc Bertomeu. En aquest sentit, Errejón ha reiterat que “no està en discussió si seguim junts, això està garantidíssim. El que debatem és amb quin model organitzatiu i polític continuem fent camí”, ha explicat. El fins ara número dos d’Iglesias s’ha congratulat per l’acord al qual van arribar ahir i que “garanteix que anem junts fins a Vistalegre”. “Vam escoltar un mandat amplíssim de les bases i és una magnífica notícia”, considera. Per a Errejón, cal “més democràcia, descentralització, proporcionalitat i llistes obertes i desbloquejades”.

Escèptic amb les confluències

Durant el torn obert de preguntes, Íñigo Errejón ha afirmat que “Izquierda Unida és un exemple del camí que no hem de seguir”. “Hi ha membres d’altres partits que ara han vist com a Podemos s’hi està «més calentet», però jo defenso un partit absolutament autònom”, ha assegurat. A més, Errejón ha detallat que defensa confluències electorals puntuals, però que “Podemos ha aportat una il·lusió que no es pot dissoldre”. 

Treure la por

Durant l’acte, davant d’un centenar de persones, Errejón ha demanat “no cometre l’error de tancar-nos i ser una força de resistència”. “No venim per escandalitzar ningú ni posar ningú nerviós, venim per eliminar la por de ser acomiadat o de no poder omplir la nevera”, ha defensat.

Errejón també ha assegurat que “Mariano Rajoy només està a la Moncloa perquè ha aconseguit trencar el PSOE”. “Abans els dos grans partits s’alternaven en el poder, ara només governen si ho fan junts, i això és una demostració de feblesa”, considera.