ERC ha presentat una moció en la qual proposa eliminar el Consell Comarcal del Barcelonès, perquè "no aporta res a la ciutadania", i investigar les irregularitats que va detectar la Sindicatura de Comptes en aquesta entitat. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, el vicepresident de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, i el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Jordi Coronas han explicat en roda de premsa la moció que el partit presenta per al pròxim ple del Consell Comarcal.

Rovira ha propugnat per suprimir el Consell en pro d'una administració "eficient i eficaç" que eviti "duplicitats" i ha confiat que tots els partits donin suport a la moció, de manera que es pugui "consensuar" entre tots com "fer efectiva" la supressió. La moció insta la Generalitat i al Parlament a "iniciar el procediment de supressió del Consell Comarcal del Barcelonès" i traspassar les seves competències a altres entitats, com l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El text crida a col·laborar amb la Sindicatura de Comptes i amb peticions que provinguin de la Fiscalia per dilucidar "possibles irregularitats" en el Consell i "les possibles responsabilitats que se'n puguin derivar", a més de requerir l'elaboració d'un informe detallat de la investigació.

La Sindicatura de Comptes va detectar greus irregularitats en la gestió de l'empresa pública Marina Badalona entre els anys 2005 i 2011, una societat mercantil participada a parts iguals per l'Ajuntament de Badalona i el Consell Comarcal del Barcelonès. En aquest sentit, Coronas ha afirmat: "Cal arribar fins al final; fem net i suprimim aquest òrgan que no aporta res a la ciutadania".

El Consell Comarcal del Barcelonès agrupa els municipis de Barcelona, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, i integra a més les empreses públiques REGESA i Marina Badalona.