ERC ha sondejat el PP al Congrés per veure si en aquesta nova legislatura podrà entrar en la comissió que reuneix els diputats amb accés a secrets oficials i que vigila el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), però el portaveu adjunt dels republicans, Gabriel Rufián, sospita que es tornarà a vetar l'accés dels republicans. 

D'acord amb el Reglament del Congrés, els diputats autoritzats per accedir a secrets oficials han de ser triats pel Ple en una votació secreta mitjançant papereta en urna i necessiten el suport d'almenys tres cinquenes parts de la Cambra (210 diputats). Només pot entrar un diputat per grup parlamentari i habitualment és el portaveu.

Des de C's ja van avançar que, quan calgui triar els parlamentaris que puguin accedir a matèries classificades, els 32 diputats de la formació taronja no donaran suport a candidats independentistes, ni d'ERC ni de CDC o Bildu per al Grup Mixt.

No n'hi ha prou amb Podem i PSOE

El desmarcatge de C's impedeix que aquests partits aconsegueixin els suports suficients només amb el suport de PSOE i Units Podem, amb la qual cosa precisaran el concurs del PP per poder formar part d'aquest selecte 'club' amb accés a informació classificada.

En aquest context, el portaveu d'ERC al Congrés, ha reconegut a Europa Press que la seva formació ha sondejat el PP per conèixer els seus plans al respecte i el seu pronòstic no és optimista: "Estem convençuts que no ens deixaran, vam perdre la innocència fa molt".

Els precedents tampoc són molt favorables: precisament en la Legislatura del 2011-2015 el PP, que tenia majoria absoluta, es va negar a permetre l'entrada dels tres candidats que ERC va posar damunt de la taula, en nom del Grup Mixt, al·legant que els independentistes catalans podien traslladar la informació reservada als membres de la coalició abertzale Amaiur, que integra els hereus de l'antiga Batasuna.

Ja no està en el Mixt, però tampoc

Ara ERC no està en el Mixt sinó que té grup parlamentari propi i, segons Rufián, permetre que tots els grups formin part d'aquesta comissió "seria d'allò més normal", igual que el PP i C's estan en tots els òrgans del Parlament. "Forma part de la normalitat democràtica", sosté.

Al seu judici, vetar ERC quan estava en el Mixt era "un escàndol" i ara també, i està convençut que si C's fos exclòs d'una comissió a Catalunya, "hi hauria portades" denunciant-ho.