"Tenim 10 dies per dir que aquells que parlaven de línia vermella, menteixen a posta". Així de contundent s'ha mostrat el cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que continua rivalitzant amb En Comú Podem, malgrat que aquest matí el candidat d'ECP a les eleccions generals, Xavier Domènech, lamentava la campanya del 'no' i  "incomprensible" que els republicans, malgrat ser també d'esquerres, estan duent a terme en contra dels podemistes, en comptes de lluitar per fer fora el PP. 

Els republicans eleven el to en el duel electoral que mantenen amb els comuns. "Per ERC només hi ha unes línies vermelles", ha dit Rufián tot assenyalant les quatre barres vermelles que simbolitzen la senyera en el logo d'Esquerra Republicana.  Recorda a Podemos que el país que volen fer, ja existeix, és Catalunya.

I afegeix que el missatge que estan venent durant aquesta campanya li recorda el que deia anys enrere el socialista Felipe González. "El que ens explica, ja ho va prometre fa 34 anys Felipe González, i va trair aquest poble com ningú", ha asseverat. 

En aquest sentit, el republicà ha fet una crida a guanyar "centímetre a centímetre aquest país" el 26-J, tot posant un cop més el discurs de Podemos contra les cordes. "Qui vulgui un ministeri de la plurinacionalitat o una vicepresidència amb Susana Díaz que voti Podemos, i qui vulgui una República que voti ERC", ha exclamat davant unes 200 persones durant un acte electoral a Salt (Gironès).

En aquesta dinàmica de rivalitzar amb els comuns, el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que continua sent un dels principals actius de la campanya republicana. "No hi ha res més transformador que ERC guanyi, res els posarà tan contra les cordes a aquells que sempre ens han volgut negar el futur", ha exclamat. 

Precisament, Domènech ironitzava aquest matí que "un partit d'esquerres sobiranista s'obsessioni amb un partit sobiranista d'esquerres", especialment arran de les paraules ahir de Junqueras, que es mostrava convençut que Pablo Iglesias vendria el dret a decidir dels catalans per obtenir ministeris. 

Cara a cara

Mentre Esquerra Republicana cada dia que passa centra més la seva estratègia a posar en evidència les debilitats electorals dels comuns com ara el Corredor Mediterrani o la relliscada de Pablo Iglesias amb la no-línia vermella del referèndum, els de Xavier Domènech sembla que de moment no aposten per entrar en el cos a cos.

Potser perquè entre ells dos, com han reconegut mútuament els dos líders més d'una vegada, comparteixen ideari i l'únic que els diferencia es que uns veuen possible el referèndum pactat, mentre que els altres ja han passat de pantalla. 

Avui mateix, Rufián i Domènech tenien previst un cara a cara televisiu. Un combat dialèctic, però, entre els dos principals competidors d'aquestes eleccions a Catalunya que ha caigut de l'agenda perquè els comuns se n'han despenjat. 

Des d'Esquerra Republicana sostenen que el debat ja estava tancat amb temps, mentre que els comuns defensen que "per qüestions d'agenda" era impossible fer-ho aquest vespre. Ara mateix, no està previst que aquest cara a cara tingui una altra oportunitat en el que queda fins el 26-J. La darrera vegada que Rufián i Domènech es van enfrontar a un cara a cara va ser tot just dos dies abans de l'inici de campanya.