Tots els pesos pesants d'ERC tenien una cita aquest matí al Parc de la Ciutadella. Allà s'hi han reunit els principals representants dels republicans al Govern de la Generalitat, al Parlament, a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés dels Diputats per commemorar el dia de la República.

Sota el títol "Festa de la República", la cúpula del partit al complet ha reivindicat el paper d'ERC al llarg de la història de Catalunya i en la lluita per la independència. El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha recordat que "des de fa 85 anys el partit treballa per la república, per la democràcia i per la independència" sense defallir mai. 

A pocs dies del 14 d'abril, quan es complirà el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República espanyola, Junqueras ha assegurat que la independència de Catalunya es guanyarà perquè es basa en un projecte de "majoria" que està al servei dels catalans.

Junqueras ha defensat la capacitat dels partits sobiranistes per "sumar, unir-se i tractar els companys i camarades". "Sabem valorar les tradicions diverses a les quals pertanyen de forma orgullosa i saben que casa seva és ERC", ha dit.

També ha assegurat que Catalunya "és un poble de pobles" i, en la mateixa línia, Esquerra Republicana "és un partit de partits", tot recordant la varietat d'orígens dels seus components actuals.

Les dones republicanes

L'acte també ha comptat amb els discursos de Carme Forcadell i Marta Rovira, entre altres, que han reivindicat la importància i el reconeixement de les dones en una futura República catalana. 

Forcadell i Rovira en una emotiva abraçada durant les seves intervencions / @Esquerra_ERC

"Les dones republicanes sovint han estat oblidades. Recordem-les. Elles han estat al capdavant", ha demanat Marta Rovira, i ha afegit que "la República no serà lliure si no és de dones lliures".

Forcadell ha recordat "els valors republicans: igualtat, llibertat i fraternitat" i ha animat a treballar junts "pensant en els propers 300 anys per fer un país d'homes i dones lliures".

Joan Tardà, Gabriel Rufian, Alfred Bosch i Dolors Bassa eren algunes de les altres personalitats destacades de la "Festa de la República".