El grup parlamentari d'ERC al Congrés ha registrat una proposició no de llei en què reclama ​​eliminar els títols nobiliaris, ja que els considera una "distinció classista" que va néixer a l'Edat Mitjana i és pròpia d'"etapes autoritàries".

En concret, la iniciativa, que els independentistes ja van presentar en la passada legislatura, reclama "fer les modificacions legals oportunes per tal que l'Estat no reconegui distincions i títols nobiliaris" i que aquesta reforma comporti tant "el no reconeixement dels vigents com el no atorgament de noves distincions i títols nobiliaris en el futur ".

Els republicans expliquen que la distinció de títols nobiliaris va néixer "de privilegis establerts a l'Edat Mitjana" i va suposar la "legalització d'un sistema feudal, classista, en què per raons de naixement unes classes poderoses i ocioses vivien amb luxes a costa d'unes classes treballadores, explotades i submises".

"Legitimats i perpetuats" 

ERC lamenta que aquests títols hagin estat "legitimats, perpetuats i ampliats per successives legislacions al llarg de la història", i recorda que, encara que la Segona República els va eliminar, el règim franquista els va tornar a recuperar.

"I l'Estat democràtic i de dret actual no només ha reconegut la validesa dels títols nobiliaris i els seus mecanismes de successió, amb el consentiment del mateix Tribunal Constitucional a l'empara de la legislació franquista vigent, sinó que els ha legitimat novament i ha creat nous títols nobiliaris, fins i tot successoris ", critica.

Segons l'opinió d'ERC, "l'Estat democràtic actual ha d'entroncar amb l'herència dels processos de democratització de 1812-20, 1873 i 1931, en detriment de l'herència de les etapes autoritàries, i en aquesta línia suprimir el reconeixement de les distincions classistes de la noblesa".