Esquerra Republicana afronta un dissabte intens. Al matí, es reuneix el consell nacional a la seu republicana, al carrer Calàbria de Barcelona. El màxim òrgan del partit celebra la seva sessió ordinària, però els esdeveniments han fet que tingui lloc justament a les portes d’una convocatòria electoral. I de fet, el fantasma de la llista unitària persegueix els republicans des de fa ja unes quantes setmanes. ERC pensa engegar en canvi la seva precampanya més d'esquerres i social.

Fa pràcticament un mes que el líder de DiL, Francesc Homs, ha desenterrat aquest debat: ERC i CDC haurien de presentar-se conjuntament en aquestes noves eleccions com a mostra d’unitat i força de l’independentisme. Fins i tot, es postulava Artur Mas com a candidat. No obstant, ara per ara els republicans han evitat entrar en aquesta disjuntiva.

És més, un dels seus arguments més utilitzats per rebutjar-ho és que els diputats republicans i convergents a la cambra espanyola han treballat en plena sintonia en tot allò que té a veure amb el procés. A ningú se li escapa, però, que les expectatives electorals d’uns i els altres estan bastant allunyades. Mentre ERC guanya força i afronta la cita electoral pràcticament amb els deures fets, segons les darreres enquestes publicades, CDC perd empenta, incapaç de retenir el seu electorat.

La precampanya, a Gavà

Ja amb el debat de la llista única de fons, Esquerra Republicana comença a escalfar motors en una precampanya que durarà mesos. Aquest dissabte, a Gavà, els republicans prendran el pols a la ciutadania en un acte al Parc de la Torre Lluch que tindrà un marcat caràcter d’esquerres, reivindicant clarament el seu tarannà republicà i social. "Sí al nou país", clama la convocatòria.

Consignes com “sí al treball digne, a l’educació, a la salut o a la lluita contra la pobresa energètica”, marcaran les intervencions dels pesos pensants d’ERC, com el seu president Oriol Junqueras, el tàndem al Congrés Joan Tardà- Gabriel Rufián o la també diputada Anna Surra. De fet, ERC sembla que aposta per reeditar les mateixes cares en la cita del 26-J perquè la candidatura republicana és prou “transversal” i mereix “la confiança dels ciutadans”, segons ha defensat el mateix Junqueras en una entrevista radiofònica.

L’objectiu és clar: marcar posicions i fer front al discurs reivindicatiu i social de Podemos per intentar guanyar la partida ideològica a Catalunya i evitar que baixi el suflé de l’independentisme. I més encara, si els catalans han de tornar a les urnes, atès que en les eleccions del 20-D, En Comú Podem va passar per davant dels republicans, malgrat que aquests havien aconseguit un dels seus millors resultats en unes generals.

De fet, les enquestes que s’han publicat fins ara, com la del CEO, tornen a donar la victòria als comuns, malgrat que ERC també pujaria. La primera posició a Catalunya estaria frec a frec. Per això, no és estrany que des de les files republicanes s’hagi insistit que el principal adversari, bàsicament del procés, és la formació morada i el seu discurs que un referèndum és possible.

En aquest sentit, els republicans concentraran tots els esforços durant la futura campanya a combatre aquest discurs de Podemos. De fet, creuen que tenen “l’obligació moral” de fer veure a la gent que aquest referèndum no es pot fer. D’aquí el combat ideològic amb els de Pablo Iglesias, i la seva extensió a Catalunya, Xavier Domènech, i l’aposta per un esperit clarament social i d’esquerres.