Esquerra Republicana (ERC) ha decidit entrar ja en el cos a cos amb En Comú Podem (ECP). Els republicans volen apoderar-se de la idea del canvi i han triat precisament el dia gran dels comuns a Catalunya amb la visita de Pablo Iglesias i Alberto Garzón, per fer-ho. 

Des de Cambrils (Baix Camp), la secretària general del partit, Marta Rovira, ha carregat especialment contra la idea de canvi real que venen els de Xavier Domènech, i en concret, contra la promesa d'un referèndum per Catalunya que avui mateix ha tornat a defensar Iglesias davant de milers de persones. 

Rovira considera que el canvi de Podemos no tindrà prou força a les urnes i que estarà en mans bàsicament dels socialistes de Pedro Sánchez. "El canvi que consisteix a reformar la Constitució, a tenir un Ministeri de la Plurinacionalitat, i fins i tot, per convocar el referèndum, necessita el suport del PSOE", ha dit. Per acabar de rematar amb un "llavors, on és el canvi real?". 

La republicana, que està sent una de les cares més visibles d'ERC en aquest inici de campanya, ha assegurat davant unes 200 persones, que "el canvi real s'esfuma si l'ha de fer el PSOE, és el canvi impossible". De fet, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha titllat de "mentida piadosa" el referèndum dels comuns, fins al punt de comparar-ho amb la pel·lícula Atrapats en el temps de Bill Murray, o dit d'una altra manera, considera que els comuns viuen en el dia de la marmota. Fins i tot, s'ha atrevit a fer un spoiler sobre el seu final: "El 26-J el PP guanyarà i tot continuarà igual".

És més, dubta que ECP pugui tenir prou diputats per defensar el referèndum. Per tot plegat, ha sentenciat que l'únic canvi "empíric" és el procés d'autodeterminació de Catalunya. Tanmateix, ha fet una crida als companys d'En Comú Podem perquè els ajudin en aquest camí cap a la República catalana. 

Dignificar el mandat del 27-S

Esquerra Republicana s'ha erigit avui també com l'única força independentista capaç de "dignificar" el mandat del 27-S a les eleccions generals del 26 de juny. D'aquesta manera, Marta Rovira ha demanat el vot pels republicans per ser la primera força, davant d'aquells que "tenen una mica de mandra o es despisten", en un clar toc d'atenció tant a CDC com a la CUP, malgrat que no els ha mencionat explícitament.