A falta de tancar els últims detalls, Esquerra Republicana té enllestida la seva proposta de llista separada amb el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers al capdavant. Així ho ha debatut i acordat aquest dissabte en un Consell Nacional extraordinari. Encara no es coneixen tots els noms dels seus candidats, que en part depedran dels acords que es pugui arribar amb formacions com Demòcrates de Catalunya i la incògnita per resoldre de Carme Forcadell. Es tractarà d’una candidatura “oberta i transversal” que buscarà “cooperar i col·laborar” amb un “front clarament republicà”, ha explicat la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Aquesta llista incorporarà els consellers empresonats i exiliats, que es posaran al capdavant. El vicepresident Oriol Junqueras, Marta Rovira i el conseller Raül Romeva encapçalaran la llista per Barcelona, on els consellers Carles Mundó i Toni Comín ocuparan el cinquè i el setè lloc. A Girona, la cap de llista serà la consellera Dolors Bassa, seguida pel diputat Roger Torrent. A Lleida, la primera serà la consellera Meritxell Serret. A Tarragona l'encapçala Òscar Peris, portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Valls i delegat del Govern a Tarragona, abans de ser cessat amb el 155. 

La candidatura també incorpora alguns independents, com el sindicalista José Rodríguez (24 per Barcelona) o el politòleg madrileny Ramón Cotarelo, que tancarà la llista barcelonina. Com en altres ocasions, serà una "llista cremallera", on homes i dones s'alternen els llocs.

Una absència destacada és la d'Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament i encausada pel Tribunal Suprem. La mateixa Simó ha explicat que es tracta d'una "decisió personal presa fa més de dos anys". A més a més, segons la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem, els querellats, si bé no van assumir el 155, "van manifestar que, o bé renuncien a l'activitat política o bé, els que desitgen continuar exercint-la, ho faran renunciant a qualsevol actuació fora del marc constitucional". 

Fonts d'ERC assenyalen que la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, té reservat el número quatre per Barcelona, però esperen la seva decisió final. Forcadell ja acumula quatre querelles i en aquest moment sembla poc probable que accepti. Els republicans recorden que les llistes es tanquen el proper divendres 17 de novembre.

Malgrat l’aposta per una candidatura pròpia, Marta Rovira ha posat el focus en la necessitat de fer un front de totes aquelles candidatures que “defensin els valors republicans”. Segons la secretària general, la proposta de la direcció d’ERC té com a objectius principals la construcció de la República declarada pel Parlament el passat 27 d’octubre; l’amnistia dels presos polítics, “per tornar a legitimar" el Govern, i la fi de la “dictadura” que consideren la suspensió de les institucions catalanes amb l’article 155, per "restablir la legalitat".

Rovira ha tornat a denunciar que les eleccions del 21 de desembre són “il·legítimes i il·legals”, i ha criticat que no es donen les “garanties democràtiques” exigibles. “L’Estat espanyol continua tenint líders socials i polítics empresonats, que són clars defensors d’una de les opcions polítiques”, ha assenyalat. “Tampoc no es donen totes les condicions democràtiques quan el que fan és empresonar una presidenta del Parlament en actiu i dictar mesures cautelars amb penes de presó per tota una Mesa”, ha afegit. En aquest sentit ha interpel·lat directament el PP, Ciutadans i el PSC a treballar per alliberar els presos si volen participar el 21-D "en igualtat de condicions".

“Ser independentista al Regne Unit o al Canadà és senzillament un fet d’exercici democràtic. A l’Estat espanyol és l’excusa per ser empresonats i perseguits”, ha lamentat la dirigent republicana. En aquesta línia, ha fet una crida a sortir als carrers aquest dissabte a la gran manifestació dels presos a Barcelona. “Cal que tornem a omplir els carrers d’aquesta ciutat per reclamar llibertat i democràcia”, ha defensat.