Sant Andreu de Llavaneres no declararà persona 'non grata' el rei Felip VI. I no ho farà per l'abstenció de l'equip de govern, que està format per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Acord per Llavaneres. Els republicans tenen molt clars els motius: "No tenim cap intenció de faltar el respecte a qui és el cap d’Estat d’un país veí". 

Així ho ha explicat el primer tinent d'alcalde, Albert Sala, a El Nacional, que ha justificat la decisió d'abstenir-se amb la idea que "creiem que el procés s'acomplirà des del convenciment, des del somriure, des d'una dinàmica positiva i des de la integració". Aquest és el motiu pel qual rebutgen de ple declarar persones 'non grates', perquè fer-ho "només perquè no pensen com nosaltres, no seria el camí que volem".

Sala ha defensat la independència per damunt de tot i s'ha mostrat convençut que "l'aconseguirem". En aquest sentit, ha recordat que, des del consistori, ERC Llavaneres ha presentat diverses mocions defensant la sobirania de Catalunya, així com la presència de l'estelada al centre del poble.  

Per això ha aclarit que "quan l’aconseguim, volem tenir la millor relació amb els caps d’Estat dels països veïns" perquè "són els nostres socis comercials".

Moció de CiU

El grup municipal de CiU va presentar una moció al ple de l'Ajuntament de Llavaneres d'aquest dimarts per declarar el cap de l'Estat espanyol persona 'non grata'. Davant d'això, els partits que conformen l'equip de govern -ERC i Acord per Llavaneres- van donar llibertat de vot als seus regidors. Hi va haver-hi dues votacions.

En la primera, van empatar amb els tres vots a favor de CiU, els tres en contra del PP -dos- i Ciutadans -un- i l'abstenció del govern municipal -set d'ERC i tres d'Acord per Llavaneres-. Per això es va haver de fer una segona volta. Va ser llavors quan el segon tinent d'alcalde, cap de Serveis Territorials i regidor de Recursos Humans d'Acord per Llavaneres, Joan Rubal, va decidir trencar l'empat i votar en contra de la moció.

'Non grat' a set municipis catalans

El més curiós de tot plegat és que hagi estat precisament per ERC que no hagi prosperat la moció perquè en els set municipis catalans en què han declarat 'non grat' Felipe VI, o bé Esquerra ha presentat la moció, o bé hi ha votat a favor.

El primer Ajuntament a declarar el Rei persona 'non grata' aquest any va ser el de Breda, on el govern municipal liderat per ERC va presentar una moció per instar a fer-ho sota la premissa que "el monarca representa un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya". 

Després va ser Arenys de Munt, a petició de la CUP i amb el suport d'ERC. Uns dies més tard va ser el torn de Torelló, on també va ser ERC-Junts per Torelló qui va tenir la iniciativa de presentar la moció.

Al cap de dues setmanes s'hi va sumar Premià de Mar. La moció va ser presentada pel grup municipal Crida Premianenca i ERC i dos regidors de CiU li van donar suport.

Cervera va seguir el mateix camí dels municipis citats, però va anar un pas més enllà. No només va declarar Felip VI persona 'non grata', sinó que van fer-ho també amb tota la Casa Reial espanyola. La moció, presentada per la CUP, va rebre els vots favorables d'ERC, CiU i Inse. 

Esparreguera Balaguer van agafar l'exemple de Cervera i van declarar tota la Família Reial 'non grata'. Els dos municipis van fer-ho a través d'una moció presentada per ERC i la CUP conjuntament.

Tanmateix, però, a Sant Adrià de Besòs i la Seu d'Urgell -com a Llavaneres- tampoc no van prosperar les mocions, ambdues presentades per ERC. En el primer municipi per l'oposició del PSC i en el segon per la de Compromís per la Seu.