La secretària general d'ERC i número dos de les llistes republicanes, Marta Rovira, ha demanat un "mandat fort i un Govern fort" el 21-D que pugui revertir la "dictadura del 155" i que estigui "disposat a exercir la sobirania si l'Estat no està disposat a negociar". Ho ha fet en un acte que Esquerra ha celebrat aquest dimarts al MACBA, on ha presentat 50 mesures de Govern republicà i on ha defensat l'acció de Govern de les seves conselleries els últims dos anys.

Rovira ha assegurat que Catalunya necessita "un Govern fort" que sigui també "molt divers, molt ampli, que representi la diversitat del nostre país i que generi consensos". Un Govern, segons la número dos dels republicans, que pugui revertir el 155. En aquest sentit, ha apostat per restablir el reconeixement als Mossos d'Esquadra i al major Josep Lluís Trapero, reobrir les delegacions a l'exterior, recuperar el pla de tresoreria o "desbloquejar els 400 milions d'euros destinats a partides del tercer sector". 

Tot i això, Rovira ha lamentat que algunes de les decisions que s'han pres sota el 155 probablement són "irreversibles", com les obres de Sixena. "Les obres d’art que han marxat probablement no tindrem manera de fer-les tornar", ha lamentat, tot criticant PP, Cs i PSC, a qui considera que s'han convertit en "jutge i part".

Per això, Rovira ha assegurat que "tenim l'obligació de guanyar" per construir "un  govern fort que construeixi república". "Només tenim una possibilitat que és guanyar", ha defensat. També ha aprofitat l'acte per reivindicar l'acció de Govern dels republicans i per assegurar que han fet possibles "impossibles", com el tancament de la presó Model o la llei de Renda Garantida de Ciutadania. 

"La república no només es proclama, es governa"

 A l'acte també hi han participat el conseller Raül Romeva, el cap de llista de Tarragona, Òscar Peris, i els números dos de Girona i Lleida, Roger Torrent i Bernat Solé. Tots ells han posat en valor les mesures que s'han posat en marxa en els últims dos anys de Govern i ha explicat quines són les propostes del partit de cara a la propera legislatura per seguir "fent república". 

"La república no només es proclama, es governa", ha defensat Solé, que ha assegurat que pel partit construir la república és també implementar les lleis socials, moltes d'elles impugnades pel Tribunal Constitucional. En el mateix sentit, Romeva ha assegurat també que la república "no va de banderes sinó de drets i llibertats".