Dirigents d’ERC - la secretaria general d’ERC, Marta Rovira, el portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, el diputat del partit al Parlament Ferran Civit, l’eurodiputat de la formació Jordi Solé i la regidora Montse Benedí a l’Ajuntament de Barcelona- han convocat aquest dimarts una roda de premsa al jardí de Les Tres Xemeneies per denunciar el model energètic actual de l’Estat espanyol.

“Estem impulsant el canvi social per passar d’un model oligopolístic, que té la factura de la llum més cara d’Europa i que treballa per engreixar els beneficis d’uns pocs, a un model que faci que els ciutadans assumim una factura de la llum justa i ens permeti ser competitius”, ha assegurat Marta Rovira.

Per això, des d’ERC proposen presentar una moció a tots els Ajuntaments en què el grup té representació per tal que els consistoris facin bonificacions fiscals “a tots aquells que impulsen el canvi”. Així mateix, segons ha explicat Rovira, els Ajuntaments aniran “un pas més enllà” i sancionaran, tal i com es recull en la Llei d’Hisendes Locals, a les companyies elèctriques que no informin correctament als serveis socials abans de tallar l’accés energètic a famílies en situació de vulnerabilitat social.

Rufián, per la seva banda, ha assegurat que “tenim molt clar que la gent no menja banderes, per molt estelades i maques que siguin” i per això ha assegurat que el grup presentarà a Madrid una sèrie de mesures per abolir la pobresa energètica. Entre aquestes, es demanarà que la gent pagui per la factura de la llum el que gasta i que es fomenti l’autoconsum elèctric.

“Volem reflectir, tant aquí com a qualsevol altre part, que el país, serà diferent o no serà; serà de tots o no serà; i serà per a tots o no serà”, ha proclamat Rufián.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Solé, que ha assegurat que “el model energètic imposat per l’Estat espanyol suposa un fre a les empreses catalanes ja que implica un cost elevat que fa que les empreses es puguin veure obligades a estalviar per altra banda, com per exemple, en els costos de producció”.