Esquerra Republicana ha reorganitzat la seva executiva nacional per adaptar-la a la 'fuga de càrrecs' que els ha suposat l'entrada al Govern d'alguns dels pesos pesants del partit. L'organigrama manté les tres àrees de treball principals –Coordinació i Organització, Acció Política i Comunicació– i n'afegeix una nova: Anàlisi Electoral i Estratègia.

El consell nacional de dissabte 16 va promoure Isaac Peraire com a nou vicesecretari general de Coordinació Interna i Territori, càrrec que fins ara ocupava Eduard López, que passa a la vicesecretaria general d'Acció Política. Peraire és alcalde de Prats de Lluçanès i, fins ara, secretari d'organització d'ERC.

Nova àrea

Al capdavant de la vicesecretaria general d'Acció Política hi era Cesc Iglésies, que passa a ser secretari d'Anàlisi Electoral i Estratègia, l'àrea de nova creació.

Un altre canvi de relleu dins l'estructura republicana és el de Sergi Sabrià, el portaveu del partit, que va ser promogut a vicesecretari de Comunicació i manté les seves funcions de portaveu. Relleva en la posició a Oriol Amorós, que s'encarregarà de la secretaria de Ciutadania i Immigració.

Jordi Solé, fins ara vicesecretari general de Relacions Internacionals passarà a ser secretari de la mateixa àrea (un grau menys dins l'organització del partit) perquè marxa a la flamant Conselleria d'Exteriors de Raül Romeva.

Mireia Mata continua com a vicesecretària general d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones.

Marta Rovira, protagonista

Amb aquests canvis –no se'n descarten més– es pretén cobrir les tasques internes que no podran ocupar-se Oriol Junqueras, Lluís Salvadó, Jordi Solé o Pere Aragonès, entre d'altres càrrecs republicans nomenats al Govern. Una part de les seves funcions s'han redistribuït sota la filosofia "ningú entra, ningú surt", segons fonts de l'executiva republicana, que descriuen la reestructuració com "canvis de responsabilitat dins l'executiva" de les mateixes persones que ja hi eren.

Una conseqüència de la reorganització és que Marta Rovira, la secretària general, agafa més protagonisme en la direcció del partit, simultanejant-la amb la Presidència del grup parlamentari de Junts pel Sí, del qual també n'és portaveu. Rovira és l’únic nom del triumvirat executiu d'ERC que no combina la jerarquia al partit amb un càrrec al Govern. Significativament, la seva fotografia encapçala ara l'orla de l'executiva a la web en el lloc de la d'Oriol Junqueras, que apareix al costat.