La solidaritat d'ERC cap a les formacions d'IU i Bildu li pot haver costat el grup propi. Almenys aquesta és la decisió adoptada ara per ara per la Mesa del Congrés, amb els vots de PP i Ciutadans.

Segons ha explicat el president de la cambra, Patxi López, la pretensió expressada públicament de constituir aquest grup conjunt perquè IU i Bildu poguessin rebre les subvencions del mailing electoral i després passar al Mixt, ha estat considerada com a "frau de llei".

Ara els de Joan Tardà tenen fins a divendres per presentar al·legacions, on podran intentar convèncer la Mesa perquè dimarts accepti la fórmula que ara ha rebutjat. L'altra opció, avalada per PP i PSOE, és que es canvïi la fesonomia, és a dir, que ERC es presenti sola, ja que tenen més d'un 15% a les demarcacions catalanes.

DiL ho aconsegueix i Compromís cau

Els de Francesc Homs sí que han aconseguit el grup propi i podran tenir la denominació de Grup Català, a la qual només s'hi ha oposat Ciutadans. Pel que fa als 4 diputats de Compromís que ahir es van desvincular de Podemos, han estat vetats, després de comptar només amb el suport de dos representants dels d'Iglesias.