El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, veu "positiu l'enfocament" de la CUP que ha exposat aquest matí Anna Gabriel i que desvincula el suport al president català, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança, del referèndum unilateral d’independència (RUI).

Els republicans entenen que és positiu que la CUP suavitzi el discurs i que no imposi el RUI. Tot i així, ERC entén que la independència no es donarà si no hi ha un gest de ruptura en algun moment. “Aquest gest ja hi és al full de ruta”, ha afirmat el portaveu d’Esquerra en la roda de premsa d’aquest dilluns.

Sabrià ha matisat, però, que modificar el full de ruta necessita un consens ampli i que el RUI, en tot cas, ha de ser imminent i no autonòmic: “No podem pensar que es pot fer amb legislació autonòmica, això és on ens va dur el 9-N".

Taula de partits

Esquerra aposta per mantenir el diàleg obert amb tots els partits polítics. “Hem de fer el possible perquè el nombre de partits [favorables al procés] augmenti”, ha apuntat Sabrià i ha dit que Esquerra està oberta a qualsevol format però també ha recordat que “les experiències en les cimeres no han estat les millors”.

Repte a CSQP

Respecte al posicionament de CSQP en la qüestió del referèndum, els republicans han instat els comuns a replantejar la seva posició sobre la possibilitat de fer un referèndum acordat amb l'Estat. “La resposta ara ens la deuen ells. Avui tenim clar que els toca moure’s perquè el plantejament que feien, si per nosaltres era impossible, després del 26-J, encara és més evident que s’han de moure del punt on estaven”, ha conclòs.