ERC i la CUP aposten perquè el Parlament aprovi la llei de transitorietat abans del referèndum de l’1 d’octubre i que només entri en vigor en cas que guanyi el ‘sí’, segons ha avançat l’ACN. Els republicans veuen necessari que l’aprovació de la llei que estableix la legalitat de la república catalana no es deixi per després del referèndum per evitar així que les interpretacions sobre el resultat de l’1-O reobrin el debat sobre la llei. A més, defensen que és la manera més segura perquè no hi hagi un buit legal.

La CUP coincideix amb els republicans que aquesta fórmula garanteix la “irreversibilitat” del procés. Per la seva banda, fonts del PDeCAT integrades a JxSí han evitat fixar una posició tenint en compte que és una qüestió que encara s’està debatent. Està previst que la llei de transitorietat jurídica s’expliqui públicament durant l’última setmana de juliol.

ERC, PDeCAT i la CUP van acordar tramitar de manera separada la llei del referèndum i la llei de transitorietat jurídica després de mesos de debat però encara queda pendent de resoldre si el Parlament ha d’aprovar la llei de transitorietat abans o després de l’1-O.

La llei del referèndum estableix que es proclamarà la república catalana 48 hores després de validar els resultats en cas de victòria del 'sí'. Però no estableix quan s'ha d'aprovar la llei de transitorietat jurídica que ha de permetre establir la nova legalitat catalana.

De fet, en un inici aquesta qüestió formava part de la llei del referèndum però com que no va ser possible arribar a un acord abans de presentar públicament la llei, finalment es va decidir treure la referència de la norma i continuar negociant una fórmula compartida.