Esquerra Republicana continua la seva particular ofensiva per revertir totes les reformes que el PP ha imposat en aquests darrers 4 anys, gràcies a la seva majoria absoluta. Ara és el torn de la darrera reforma de la justícia universal que impedeix als jutges espanyols investigar els delictes comesos més enllà de les fronteres de l'Estat.

Per aquest motiu, els republicans han registrat al Congrés una proposició de llei on es demana "revertir" les últimes modificacions per "reinstaurar una autèntica jurisdicció universal" que permeti a la justícia investigar els crims internacionals "sense límits".

"Es pretén que els jutges i tribunals espanyols, pel que a crims internacionals es refereix, puguin exercir la seva jurisdicció independentment de la nacionalitat de les víctimes o del lloc en el qual van ser comesos els presumptes delictes", segons recull el text. 

En aquest sentit, ERC defensa la justícia universal com una "conquesta irrenunciable". Els republicans consideren que s'ha de preservar "amb independència de la nacionalitat o residència de les persones agressores i de les seves víctimes". A més, argumenten que l'Estat espanyol té el "deure" fer comparèixer davant la justícia als autors de delictes de dret internacional.

L'encarregada de registrar l'escrit ha estat la diputada Ester Capella. En el text es critica els canvis que es van fer sobre aquest tema, tant per part del govern de Zapatero el 2009 limitant l'àmbit d'actuació en introduir l'exigència d'una connexió rellevant amb Espanya, com el 2014, quan l'Executiu de Mariano Rajoy "va arribar a liquidar el principi de jurisdicció universal".

ERC considera que Espanya no pot desconèixer la realitat de la jurisdicció universal d'acord a la jurisprudència del Tribunal Constitucional, per la qual la jurisdicció universal "no té condicionaments ni limitacions per raó de país o subjectes actius o passius del delicte".

Casos arxivats

Arran d'aquest reforma exprés del PP, que es va quedar sol per tramitar-la, han estat diverses les causes internacionals que han estat arxivades, i per tant, el jutge no ha pogut continuar investigant. Per una banda, l'Audiència Nacional va decidir el juny del 2014 que el jutge Ismael Moreno no continués amb el cas que investigava les denúncies per genocidi de Xina en el Tibet.

De fet, aquestes investigacions van tensar les relacions diplomàtiques amb el gegant asiàtic. Precisament per aquest motiu, per evitar un conflicte amb les autoritats xineses, el PP va posar en marxa ràpidament la reforma que limita la justícia universal. 

Un altre cas arxivat, la investigació per la mort del càmera José Couso per militars nord-americans a Bagdad l'abril del 2003, durant la invasió de l'Iraq.

Aviat farà un any que el jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, es va veure obligat a arxivar la causa per la reforma que restringeix dràsticament la capacitat dels jutges espanyols de perseguir delictes comesos fora del seu territori.

De fet, en el seu acte, el magistrat va constatar que la reforma “impedeix la persecució de qualsevol crim de guerra comès contra un espanyol, excepte en el difícil suposat que els presumptes responsables s'hagin refugiat a Espanya”.

El jutge recordava que els crims de guerra queden impunes a Espanya “malgrat els múltiples esforços i recomanacions a escala mundial per perseguir i sancionar aquest tipus de delictes”. 

També el jutge José de la Mata va decidir arxivar el cas Guantánamo que indagava les tortures que van patir quatre presos, un espanyol i un marroquí resident a Espanya, en aquest penal dels Estats Units.