Esquerra Republicana ha aconseguit que el Congrés dels Diputats insti el govern espanyol a derogar la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, i a tornar al text anterior de l'any 92 (llei Corcuera) perquè així com a mínim les forces de seguretat no puguin quedar-se sense un instrument legal, segons han explicat també després fonts socialistes. 

La comissió d'interior del Congrés ha aprovat la petició, amb els únics vots en contra del PP i del diputat d'UPN. Després d'una negociació entre el grup proponent, ERC, i el PSOE, la proposició no de llei també sol·licita a l'Executiu paralitzar de manera "immediata" les devolucions en calent d'immigrants a les fronteres de Ceuta i Melilla, ja que aquestes pràctiques no s'ajusten a la Constitució i als tractats internacionals signats per Espanya.

El diputat d'ERC Gabriel Rufián ha estat l'encarregat de defensar la proposta. El republicà ha qualificat la llei mordassa de "la més indignant i reaccionària de totes les iniciatives que ha aprovat aquest corró legislatiu absolutista del govern del PP". Una llei que "fa bo un dels més restrictius ministres de l'Interior (José Luis Corcuera), amb el permís de l'inefable Jorge Fernández Díaz", ha etzibat. 

Des del PSOE, el diputat José Miguel Camacho s'ha oposat a la normativa que va entrar en vigor al juliol passat, perquè entén que no respecta drets fonamentals com els d'expressió, manifestació i vaga, i atorga a l'administració un doble paper: "El de jutge i part". "La derogació total no tindria gaire sentit, però sí derogar tot el que el PP va introduir com a llei mordassa", ha justificat el socialista.

Ciutadans tampoc creu necessària la derogació total, però sí la d'aquells articles que suposen, al seu entendre, una "limitació greu dels drets ciutadans", ja que s'atempta contra la separació de poders, ha explicat el diputat de Ciutadans Diego Clemente. 

Podemos demanava la derogació, encara que també han donat suport a la proposició final per entendre que la llei del PP suposa un pas enrere en la tendència internacional de defensa dels drets i llibertats. Mentrestant, el PP ha atribuït aquesta petició de derogació a la demagògia dels partits per "obtenir un rèdit polític" en una matèria que és qüestió d'Estat.