El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha interpel·lat al votant dels comuns perquè doni suport a la possibilitat de celebrar un referèndum unilateral en donar per fet que la cúpula de la confluència d'esquerres s'oposarà a això.

"No se sumaran a un referèndum unilateral. I estic convençut que el votant dels comuns anirà a votar sense tenir ni idea del que pensa la seva cúpula. M'imagino a un líder dient una cosa i un altre líder una altra", ha sostingut en una entrevista d'Europa Press.

Segons Rufián, no ha escoltat a ningú de Podem o SíQueEsPot donar suport "de forma inequívoca" un referèndum sense acord amb l'Estat, i ha assegurat que entén tot el que diuen els seus líders, com Ada Colau, Xavier Domènech i Lluís Rabell, menys quan parlen del referèndum.

En la seva opinió, és imprescindible el suport del votant dels comuns perquè de la cúpula no esperen "res", i ha defensat que l'eix del procés sobiranista s'ha simplificat i va de ser demòcrata o no.

"El referèndum no demana independentistes. Això interpel·la a tothom que sigui demòcrata, i especialment als republicans que van votar a una opció política que els va dir que tot canviaria i va tornar a guanyar Mariano Rajoy", ha recalcat.

Amenaça per Rajoy

Per al dirigent republicà, la principal amenaça real que té el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, és el procés d'autodeterminació de Catalunya i no Podem: "No és una amenaça fer veure que pots fer una moció de censura quan no la pots fer, que pots ser president del Congrés quan no ho pots ser, ni regalar un 'Juego de tronos' al Rei".

"Demanem reciprocitat. Nosaltres els ajudarem a canviar el seu país, però que ens ajudin a guanyar el nostre", ha plantejat Rufián, després de deixar clar que no esperaran a tenir el suport dels comuns per tirar endavant el referèndum.

També els ha demanat claredat en considerar un oxímoron que el nou partit que volen construir aposti per una república catalana "dins d'una monarquia espanyola". "Respectem qui tingui un projecte espanyol, però no és tan bo que no es digui. Per ser federalista, has de tenir a algú a l'altre costat que vulgui federar-se amb tu", ha subratllat.

Aliança PDeCAt-ERC

Després de defensar que existeix una sòlida aliança entre PDeCAT i ERC, malgrat les diferències que puguin haver-hi, ha reiterat la seva proposta que JxSí subscrigui en bloc la convocatòria del referèndum i fer així "un Junts pel Referèndum".

També ha proposat que els ajuntaments assumeixin un compromís per escrit per obrir els col·legis electorals el dia del referèndum: "Qui obre els col·legis electorals és Oriol Junqueras amb una clau ajuntament per ajuntament. Seran els ajuntaments".

Les gravacions a Bonvehí, una anècdota

Per Rufián, ERC sempre ha donat "la cara" davant qualsevol qüestió, la qual cosa no veu en tots els partits, i a més de desvincular als republicans de l'enregistrament al coordinador d'Organització del PDeCAT, David Bonvehí, ho ha titllat d'anècdota en el marc del referèndum.

A més d'assegurar que seria un "orgull" ser inhabilitat si és per posar urnes, ha considerat important que la paraula 'república' aparegui en la pregunta del referèndum pels valors que representa el republicanisme i que defensa ERC.