En Comú PodemEsquerra Republicana s'han aplegat aquest dimarts a la porta de l'Audiència Nacional a Madrid per donar suport als detinguts de la CUP per la crema de retrats del monarca Felip VI la passada Diada de l'11-S. El clam entre les tres forces ha estat de condemna judicial a allò que veuen com una vulneració de la llibertat d'opinió i d'expressió política per part de l'Estat espanyol. Així les coses, la dissonància entre cupaires i republicans s'ha produït per la insistència dels primers a exigir al Govern de la Generalitat la dimissió del conseller d'Interior, Jordi Jané. 

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha tornat a denunciar la idea que la detenció dels encausats s'hauria produït d'ofici per part de la conselleria. "Aquest senyor ens està fent perdre moltes energies, fins i tot hem hagut de venir a l'Audiència", ha lamentat la cupaire mentre esperaven l'autocar on viatjaven alguns dels seus companys per donar suport als detinguts. La CUP insisteix que l'acció dels Mossos seria "més pròpia d'una policia autonomista" i recorden que el Tribunal de Drets Humans ja s'hauria manifestat sobre que l'opinió no seria un delicte.

Així les coses, des d'Esquerra semblen disposats a evitar posicionar-se de moment sobre un conflicte que sacseja el govern integrat per Junts pel Sí. Preguntada sobre si donava suport a la dimissió del conseller Jané, la senadora republicana Mireia Cortés ha indicat que el seu paradigma era la construcció d'un nou Estat independent, on aquest tipus d'accions no esdevinguessin motiu d'processament judicial. "Estem aquí com a independentistes, i llàstima que no ha pogut venir en Joan Tardà, un habitual en aquests esdeveniments, per motius de salut", s'ha justificat.

L'absència que s'ha fet notar entre els assistents és la d'altres forces que són habituals quan polítics sobiranistes desfilen davant dels jutjats: PDECat, PNB o EH Bildu. Just davant de l'Audiència hi ha el Tribunal Suprem, i aquestes tres forces, sumades a ERC i En Comú, van fer costat al líder del PDECat a Madrid, Francesc Homs, quan aquest va ser citat davant del Suprem fa unes setmanes per declarar per haver posat les urnes de la consulta del 9-N del 2014. Segons fonts consultades, es desconeix el perquè de l'absència dels independentistes bascos i els jeltzales. 

Albert Botran, diputat de la CUP

En Comú Podem i ERC volen que Interior comparegui

La concentració ha estat interrompuda per la detenció de l'autocar on viatjaven els diputats de la CUP, Gabriel i Albert Botran, entre d'altres. El diputat dels comuns i membre de la mesa del Congrés Marcelo Expósito diu que no té proves per afirmar que ha estat una detenció de tres hores improcedent, però vol que s'investigui el cas per tal d'esclarir si es tractava d'una inspecció rutinària, com Alerta Solidària ha indicat. Al seu torn, fonts d'Esquerra expliquen que demanaran la compareixença del ministre d'Interior, José Ignacio Zoido, per explicar-ho en comissió al Congrés i al Senat.

Segons alguns cupaires han explicat a El Nacional, tot el procediment d'inspecció s'hauria fet "de forma molt lenta amb l'objectiu de fer tard a la convocatòria", a les 9h a l'Audiència Nacional. "Deien que sense un cotxe especial no podien traslladar els dos detinguts als jutjats, cosa que ha portat molta estona", expliquen. El mateix Roger Sánchez, d'Alerta Solidària, ha denunciat una voluntat dels policies "d'enfonsar" l'ànim dels passatgers. "Qui volia anar al lavabo, ho havia de fer acompanyat. Hi ha persones, els primers que han baixat, que han estat més de dues hores a 4 graus", afirma.

El mateix Expósito ha assegurat en una conversa amb aquest diari que demanarà al Ministeri de l'Interior "explicacions" sobre per què la situació s'ha produït d'aquesta manera. Sobre això, i a la porta de l'Audiència, el diputat ha repetit que la "judicialització" de les institucions espanyoles al procés independentista "només" es podria resoldre a través de vies democràtiques com la celebració del referèndum. El representant dels comuns ha reiterat alhora la seva disconformitat amb la detenció de cinc persones com a conseqüència de la crema d'un retrat. "És un delicte d'opinió", ha reblat.

Arribada de l'autocar

L'apart de Gabriel i Domènech

Si una imatge ha impactat als assistents, un cop l'autocar ha arribat escortat per la Policia Nacional a la porta del jutjat, ha estat la conversa de més de trenta minuts entre Anna Gabriel i el líder d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech. Domènech ha reiterat la idea de la llibertat d'expressió davant les càmeres i més tard ha conversat seriosament amb Gabriel. La xerrada entre els dos ha acabat amb rialles, i el podemista ha comparat les assemblees de la CUP amb el procés que Podemos encetarà de repensament del partit, de la reunió anomenada Vistalegre II, segons ha presenciat aquest diari.

FOTO: Estefania Molina