El grup d'ERC al Congrés de Diputats demanarà la compareixença davant la cambra de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, després que durant la sessió d'obertura de l'any judicial hagi advertit que la institució que presideix està preparada per defensar per la "via penal" el respecte a la Constitució davant de "desafiament independentista". La diputada republicana Ester Capella, que serà la portaveu d'ERC a la comissió de Justícia, ha anunciat que davant la "gravetat" del missatge de Madrigal, "tan bon punt" es constitueixin les comissions legislatives al Congrés sol·licitaran "d'immediat" la compareixença de la fiscal.

ERC ha recordat que Madrigal ha llançat aquest advertiment en presència del cap d'Estat, Felip VI, que presidia l'acte, i ha fet constants referències al procés català. La fiscal general de l'Estat ha qualificat de "menyspreu a l'ordenament constitucional" el procés independentista i s'ha remès a la recent sentència del Tribunal Constitucional contra la declaració sobiranista del Parlament per avançar que la fiscalia general de l'Estat actuarà en el mateix sentit "si és necessari".

La diputada republicana Ester Capella, que serà la portaveu d'ERC a la comissió de Justícia, ha anunciat que davant la "gravetat" del missatge de Madrigal, "tan bon punt" es constitueixin les comissions legislatives al Congrés de Diputats sol·licitaran la compareixença de la fiscal general de l'Estat.