"Que es deixin de punyetes i es posin a treballar per proclamar la República". Aquesta ha estat la resposta del diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, preguntat per les paraules de la nova coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, que ahir en la clausura de l'assemblea nacional del partit va afirmar que estan "a 15 mesos de guanyar les eleccions a Catalunya". 

En aquest sentit, Tardà ha demanat als ecosocialistes que se sumin al projecte independentista. Tot i així, també els ha retret que durant l'assemblea del cap de setmana els critiquessin. "Estic convençut que quan hàgim proclamat la República alguns dirigents d'ICV intentaran esborrar de les hemeroteques algunes declaracions que estan fent irresponsablement", ha assegurat.

Segons el republicà, si els ecosocialistes aposten per "construir el PSUC del segle XXI" hauran de recordar que l'estratègia del partit va ser la de "sumar forces per assolir les llibertats", l'estratègia que està duent a terme ERC, ha afirmat. 

"La República la proclamarem gràcies a totes les energies covades pels independentistes, però també per tots aquells catalans a favor del dret a decidir i que ara dubten si votaran o no a favor de la independència", ha reblat.

També CDC ha esclatat contra els ecosocialistes per les crítiques que es van escoltar durant l'assemblea sobre l'estratègia política i el sistema organitzatiu dels convergents.

Aquests recomanen a ICV que es preocupin de la seva "supervivència", ja que el partit està "plantant les llavors d'un tripartit", en referència a la voluntat de confluència amb Ada Colau, per administrar només les "engrunes" de la Catalunya autonòmica.

"Lliçons de democràcia interna, les justes", ha reaccionat el coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez.

Eleccions constituents

Tres mesos han passat des de la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i ni tan sols hem arribat a la meitat d'aquesta legislatura "excepcional" que ha de durar 18 mesos, i ja els partits comencen a posicionar-se respecte a les eleccions constituents que preveu el full de ruta independentista després d'aquest any i mig.

El detonant, un cop més, ha estat les paraules de Ribas. En aquest sentit, Joan Tardà ha avisat a la nova coordinadora nacional d'ICV que les pròximes eleccions "no seran autonòmiques sinó constituents", ja que així les convocarà el govern català, atenent que dies abans s'aprovarà la llei de transitorietat jurídica, segons el republicà. "Llavors, Catalunya ja serà sobirana", ha afirmat. 

No obstant, el republicà ha reconegut també que si una força no sobiranista guanya aquestes eleccions constituents "es desvirtuarà" el seu caràcter plebiscitari. De fet, Tardà opina que si els independentistes no guanyen les eleccions, "la República la pintarem en un cartró".

"La democràcia mana", ha sentenciat. Per això, no ha dubtat a dir que si ICV guanyés d'aquí a 15 mesos, "els felicitaríem" perquè "seria el que voldria la ciutadania".