Ni Macron, ni Le Pen. Esquerra Republicana de Catalunya del Nord demana el vot en blanc per a la segona volta de les presidencials franceses. Segons ha explicat la formació en un comunicat, no els satisfà ni el candidat de En Marché!, Emmanuel Macron, a qui defineixen com "l'home dels bancs, del Medef, destrossaire del Codi del Treball", ni tampoc la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, "la riquíssima hereva del seu papà, que mai va donar cap suport als treballadors en lluita, més aviat cridant a més repressió policíaca". 

D'aquesta manera, i com ja van fer en la primera volta de les presidencials franceses, els republicans no demanen el vot per cap dels candidats. Ja en aquella ocasió, no van demanar el vot per cap de les 11 formacions que s'hi presentaven, perquè "cap dels candidats amb propostes socials" havia fet "un pas més per ser el candidat dels pobles i nacions que hem d'aguantar la llosa del centralisme jacobí francès".

Segons ERC, "el lema 'Aturem la dreta francesa' no és ni votar Le Pen ni votar Macron" i defensen que "per coherència només ens queda el vot blanc per la segona volta". Tot i això, des de la formació defensen que "el vot blanc no és cap abstenció" sinó el "refús explícit dels dos candidats de la finança i de l'exclusió".

La decisió dels Republicans a la Catalunya Nord, arriba després que el candidat de l'esquerra radical, Jean-Luc Mélenchon, no hagi demanat el vot per cap dels dos candidats, després que una consulta interna així ho avalés. L’abstenció de l'esquerra, però, podria ajudar a Le Pen en aquesta segona volta, després que les enquestes han ajustat en els últims dies els suports dels dos candidats. 

Per contra des de la direcció general del partit, s'ha desautoritzat els seus companys de la Catalunya Nord, i han cridat a la participació en les eleccions per "aturar Le Pen".

El PDeCAT, amb Macron

També des del PDeCAT s'han volgut desmarcar dels Republicans de la Catalunya Nord i han criticat la decisió. Els demòcrates han animant als catalans que viuen a la Catalunya Nord a votar per Macron i així, "aturar l'extrema dreta xenòfoba". D'aquesta manera s'ha expressat el coordinador de diputats i senadors del PDeCAT, Jordi Xuclà, que també ha defensat que "la indiferència no pot ser còmplice".

També la coordinadora general del partit, Marta Pascal, s'ha referit a les eleccions franceses i ha defensat que "amb Marine Le Pen no s'hi valen ni les equidistàncies ni les ambigüitats". Pascal també ha assegurat que espera que "els francesos donin suport a Macron".