ERC i Bildu tornaran a plantar el Rei, aquesta vegada no assistint a l'Obertura Solemne de la XII Legislatura que tindrà lloc el pròxim dia 17 al Congrés, un acte que Felip VI presidirà per primera vegada des de la seva proclamació el 2014.

Els independentistes catalans i bascos no han acudit a cap de les cinc rondes de consultes que el Cap de l'Estat ha tingut amb les diferents forces parlamentàries des del mes de gener passat per intentar conformar Govern. Tot i això, Amaiur sí que va assistir en el seu moment al palau de La Zarzuela i també Esquerra quan n'era portaveu Alfred Bosch i Joan Carles I era el Cap de l'Estat.

Des d'ERC esgrimien que no es reunirien amb Felip VI fins que aquest no rebés el president de la Generalitat catalana, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Ara, fonts del partit recalquen que no participaran a la Sessió d'Obertura Solemne de la legislatura present perquè, segons la seva opinió, es tracta d'un acte d'"homenatge" al qual no se senten vinculats.

Per la seva banda, la coalició abertzale segueix justificant l'absència a les convocatòries reials amb el fet que no se senten "súbdits" d'una monarquia que, segons la seva opinió, representa el "símbol més gran del caràcter antidemocràtic de l'Estat espanyol".

A la cerimònia del pròxim 17 de novembre, que tindrà lloc a l'Hemicicle, sí que hi haurà, tot i això, representació de la resta de les forces amb representació al Congrés i al Senat, amb més o menys intensitat. Aquesta sessió inaugural suposarà el retorn a l'Hemicicle dels Reis, que no han tornat al Congrés des de l'acte de Proclamació de Felip VI, el 19 de juny del 2014.