Els diputats de Esquerra Republicana (ERC) i EH Bildu no aniran dimecres vinent, 28 de juny, a l'homenatge als parlamentaris constituents que presidiran els Reis en el Ple del Congrés amb motiu de 40 aniversari de les primeres eleccions democràtiques de 1977.

Els dos partits independentistes tornaran a 'plantar' a Felip VI, amb qui ja van rebutjar reunir-se en la ronda de consultes amb els grups parlamentaris que va iniciar el passat any per saber si es donaven les condicions per formar govern després de les dues convocatòries electorals de desembre i de juny.

Fonts d'Esquerra (ERC) han recordat que en aquelles eleccions de 1977 no va poder participar-hi el seu partit perquè encara no estava legalitzat -es va estrenar en comicis legislatius en 1979, una vegada que va entrar en vigor la Constitució-, i subratllen que, al contrari, a l'hemicicle s'hi asseien fa 40 anys nombrosos representants sorgits del règim franquista.

L'última vegada que els Reis van estar en el Congrés va ser el passat 17 de novembre, quan van presidir l'habitual obertura solemne de la XII Legislatura, un acte en el qual sí que van ser presents els parlamentaris d'ERC i Bildu, malgrat que no van aplaudir el monarca a la seva entrada a l'hemicicle.

Unidos Podemos, PDeCAT i el PNB sí que hi aniran

Aquella vegada tampoc no van aplaudir els diputats d'Unidos Podemos, del PNB, de PDeCat i de Compromís, però, en el seu cas, sí tenen previst assistir a aquest homenatge que tindrà lloc dimecres vinent al Saló de Plens, en l'està previst que el Rei i la presidenta del Congrés, Ana Pastor, pronunciïn sengles discursos.

En concret, des del PNB asseguren que seran a l'hemicicle perquè volen mantenir un perfil institucional, però que ho faran "sense entusiasme" perquè, segons recorden, al seu dia no van votar la Constitució que van redactar aquells constituents. Per això, no preveuen donar suport amb el seu aplaudiment al discurs del Rei.

A més dels Reis i de la presidenta del Congrés, en aquest homenatge també hi participaran el president del Senat, Pío García-Escudero; el president del Govern, Mariano Rajoy, i els presidents del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. Així mateix, entre els assistents hi hauran ministres i presidents autonòmics encara per confirmar.

Com serà l'homenatge?

La idea de la Cambra Baixa és repetir el mateix esquema de l'acte de 2007, quan van pronunciar sengles discursos al Saló de Plens el Rei Joan Carles I i el president del Congrés, aleshores Manuel Marín.

Així, l'homenatge s'obrirà amb el lliurament d'unes insígnies commemoratives als parlamentaris que van formar part de les Corts Constituents i, a continuació, els Reis presidiran una Sessió Solemne a l'hemicicle on el Cap de l'Estat i la presidenta del Congrés tenen previst prendre la paraula.

De manera paral·lela, aquell mateix dia, el Congrés també inauguraà a les seves dependències una exposició amb motiu dels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques que hi va haver a Espanya des de la II República.