A vegades cal votar a favor encara que s’hi estigui en contra, del que es vota. Si fa no fa és el que li ha passat a ERC en una votació al Congrés dels Diputats sobre l’amputació de les cues als gossos caçadors, l'espècie que més pateix les caudectomies a l'Estat espanyol. 

Va ser aquest dimecres, quan el PP va aconseguir salvar in extremis, tot i que el tràmit encara no s'ha acabat, que l’amputació de cues a gossos sense motivacions sanitàries continuï sent legal a l’Estat espanyol. La majoria dels grups va votar a favor de ratificar el conveni europeu sobre proteccions d’animals de companyia en la comissió d’Exteriors i, mitjançant una esmena d'Unidos Podemos que va tirar endavant, sense cap excepció. Però posteriorment,  a la comissió encarregada de fixar posicions abans del ple, ERC i el PNB van donar suport a l'esmena del PP perquè es mantingués la reserva. C's s'hi va abstenir.

Com era d’esperar, els sectors  animalistes i formacions d’esquerres com Podemos han desfermat una allau de retrets als republicans a través de les xarxes socials, que han obligat el partit a donar explicacions…. i a fer marxa enrere.

El diputat d’ERC Joan Capdevila, veterinari de professió, ha hagut d’aclarir que ERC, tal com va votar al Parlament de Catalunya i d’acord amb la llei catalana de Protecció dels Animals “està en contra que es talli la cua als gossos”. Però com que aquesta pràctica es continua realitzant en algunes comunitats autònomes, va voler promoure que es fes de manera limitada “a determinades races i supòsits molt concrets, mai per qüestions estètiques, i sempre realitzat per veterinaris”. 

Sigui com sigui, el cas és que com que la proposta “no ha estat entesa”, malgrat que “l’única pretensió era combatre de manera realista una pràctica anòmala”, ERC ha decidit desdir-se del suport donat, cosa que Capdevila explicitarà quan el dictamen del conveni arribi al ple del Congrés. Així ho ha ratificat, igualment, el diputat Gabriel Rufián a través del seu compte de Twitter:

El conveni europeu de protecció d’animals de companyia, creat el 1987, prohibeix que es talli la cua als gossos per motius no sanitaris. Espanya no l’ha signat encara i el PP prova de mantenir l'excepció. La mesura va a favor dels interessos del sector cinegètic i, per això, es limita a “cadells de races caçadores i els seus creuaments” i “en els casos en què la seva aptitud i per la seva activitat puguin patir lesions en ella i mai per raons només estètiques”.