El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que són a Brussel·les, es consideren "perseguits" per les seves idees". Puigdemont ha expressat la seva intenció “d’arribar fins al final”, ara que el cas està en mans de la justícia belga, i ha assenyalat que el Govern no està cessat per cap de les circumstàncies “previstes a la llei”, sinó per “un cop d’Estat il·legal”.

Així s'ha expressat el president, acompanyat dels consellers Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret en una  entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio,  la primera que han concedit des que es van establir a Brussel·les, on s'ha desplaçat expressament l'equip del programa dirigit per Mònica Terribas. “Anirem als Tribunals internacionals, i Espanya passarà vergonya”, ha afegit Puigdemont.

El president ha defensat l'estada a la capital belga assegurant que "vam considerar que ens havíem de dividir per poder continuar amb l'acció política i internacionalitzar la causa".

Puigdemont ha advertit que “ens ha cessat un partit que està en minoria a Catalunya”, en referència al Partit Popular, per preguntar-se: “amb quina autoritat Millo gosa parlar de les institucions catalanes?". A més, ha carregat contra el PSC, ja que considera que aquest partit, “ha enganyat”.

"Europa no pot tenir presos polítics"

“Europa no pot tenir presos polítics”, perquè “Europa no pot tenir un govern a la presó o a l’exili”, ha afirmat Puigdemont. Preguntat per Terribas si el Govern català està, efectivament “a l’exili”, Puigdemont ha assegurat que “en tot cas, no som a casa, jo voldria ser al Palau de la Generalitat”.

“Tots sabem que podem acabar a la presó”, ha assenyalat Puigdemont, però això “no acaba res, complica i agreuja les coses”, perquè demostra que els catalans “hem de mantenir-nos a l’estat espanyol per obligació”, i aquesta em sembla que “no és la manera de construir estats”.

“Som a Bèlgica per defensar els drets del Govern legítim de Catalunya", ha afegit Puigdemont, per considerar que la internacionalització “ajuda els companys empresonats". Per això, el president ha assegurat que la seva estada a Bèlgica no és per “eludir responsabilitats”, sinó per “fer una feina”.

“Odi i agressivitat” del Govern espanyol

Respecte a la persecució del Govern espanyol contra el català, amb més de la meitat dels consellers actualment a la presó, Puigdemont ha assenyalat que l’estat espanyol ha actuat amb “odi i agressivitat”, per apuntar que l’Estat, “no hauria escatimat esforços per portar més violència als nostres carrers".

"Nosaltres sempre hem guanyat en democràcia, i la voluntat del poble és imparable", ha afegit, per recordar que el dia 21 de desembre “es veurà aquesta voluntat”. "Hem d'exigir a Europa que pregunti a Espanya si respectarà el resultat de les urnes del 21-D", ha afegit.

Per això mateix, Puigdemont ha assenyalat, en referència al Govern espanyol que “ells només estan contents quan votem el que els agrada". “Si el 21-D hi ha coses que no podem posar al programa electoral ho han de dir abans”, ha afegit, per apuntar: “no sé si tindran valor de dir-ho a Europa"

El 155, "una bomba atòmica"

A més, el president ha assenyalat que l’aplicació de l’article 155 “és una bomba atòmica, una aberració”. Per això ha assenyalat que en el moment que va estar a punt de convocar eleccions va buscar prou garanties com la marxa de les forces policials espanyoles i la necessitat de fer eleccions “lliures, democràtiques i normals”, sense l’existència de presos polítics.

En aquest sentit, el president ha afirmat que “aquestes garanties no van existir mai”, segurament deurien tenir “la seva agenda prou avançada”, perquè "en lloc del diàleg hi ha la fúria, i no es pot dialogar amb gent furiosa, que segurament els ve de l’1 d’octubre i de la jornada del 3 d’octubre”. “Els seus fanàtics, aquest ultranacionalisme espanyol d’arrel molt clàssica, no s’ha pogut contenir”, ha reblat.

Comín: "El PSOE és l'error de la democràcia espanyola"

Per la seva banda, el conseller de Salut, Toni Comín, ha carregat durament contra el PSOE per donar suport a l'aplicació de les mesures de l'article 155 i l'ha qualificat "d'error de la democràcia espanyola". Segons el titular de Salut, el govern espanyol està fent un ús abusiu de la Constitució i del codi penal; "i el pitjor de tot això és que hi ha molts ciutadans i partits que ho aplaudeixen".

Toni Comín ha assegurat que tots els membres del Govern tenen molt clar que ara és un moment on s'han de fer sacrificis i ha recordat que "ningú es va embarcar en aquest projecte per ser màrtirs, ho vam fer per ser lliures".

Ponsatí: "El que vivim aquests dies recorda massa al franquisme"

Una altra de les conselleres que és a Brussel·les és Clara Ponsatí, al capdavant de la conselleria d'Educació, que amb un to preocupat ha subratllat que la situació en la que es troba immersa Catalunya li recorda massa a l'època franquista. En la mateixa línia ha exposat que "amb el franquisme quan arribaves a Perpinyà ja estaves segur, ara no".

Ponastí, que és la darrera incorporació del Govern, ha explicat que era conscient de les conseqüències que comportaria el seu nou càrrec però no s'imaginava "que el govern espanyol arribés tan lluny".

Puig: "Vam signar un compromís amb el referèndum"

El titular de Cultura, Lluís Puig, ha volgut recordar el document de compromís amb el referèndum que el Govern i directius dels diferents departaments van signar el mes d'abril, i ha indicat que tot i que "alguns van pensar que era simbòlic i en van fer befa, nosaltres vam complir i vam posar les urnes el dia 1 d'octubre".

Serret: "Ha de guanyar la força de la raó i no la raó de la força"

Finalment, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha llençat un missatge al poble català: "Ha de guanyar la força de la raó i no la raó de la força", i per això ha remarcat que no es pot deixar de reivindicar que "aquest és l'únic Govern legítim que hi ha a Catalunya".