Quin balanç fa del funcionament del grup parlamentari de JxSí després d'aquest primer any?
Està molt cohesionat. Som allà on havíem de ser. On nosaltres hem treballat per ser.

I el Govern està igual de cohesionat?
Entenc que el Govern fa la feina que ha de fer. Està treballant amb cohesió. Des d’aquí veiem que, en el que s’ha pogut fer –perquè no tenim pressupostos i no hem pogut fer tot el que volíem–, el Govern està complint amb el que vam dir que faríem.

Efectivament no hi ha pressupostos, què li sembla l’actuació de la CUP en aquest tema?
M’hauria agradat que hi hagués pressupostos. Però també és molt clar que fer pressupostos és responsabilitat de tots. És del Govern fer-los bé, però de tots millorar-los. A vegades ens fixem en un grup o altre, però és responsabilitat de tots.

A tots ens hauria agradat tenir pressupostos el juny. Això ens ha de servir de lliçó

No es va poder ni tramitar en aquest cas...
És veritat i, evidentment, a tots ens hauria agradat tenir pressupostos. Això ens ha de servir d’exemple i de lliçó a tots.

Arran de la no aprovació d’aquells pressupostos, hi ha la qüestió de confiança aquesta setmana...
Sí.

Què passa si s'aprova la qüestió de confiança però no els pressupostos? Avançament d’eleccions?
Jo crec que la qüestió de confiança se superarà i que tindrem pressupostos.

Tant des del Govern com des dels grups de l’oposició, hi ha molt d’interès que hi hagi pressupostos

I si no?
No ens avancem. Crec que n’hi haurà, el context és diferent. Tant des del Govern com des dels grups de l’oposició hi ha molt d’interès que hi hagi pressupostos. S’està treballant per tenir uns bons pressupostos.

Seria possible continuar la legislatura sense pressupostos?
Això és una cosa que ha de decidir el Govern. Tothom està d’acord, el mateix govern ha dit que per culminar la legislatura fa falta pressupostos, per tant, està claríssim

Aquesta setmana s’ha reunit amb Ada Colau, que li va garantir col·laboració i lleialtat institucional. Voldria que Podem tingués un discurs més clar en relació al procés?
Jo he agraït a l’alcaldessa el suport que m’ha mostrat públicament. Perquè, més enllà d’ideologies, estem parlant d’un tema de democràcia. En això coincidim no només amb el seu grup sinó amb molts altres.

Però voldria que tingués una posició més clara?
Quan arribi el moment, ja decidiran. És una qüestió interna.

Si em pregunta ara si repetiré a una llista, li diré que no. Però també ho vaig dir quan era a l'ANC i ara sóc aquí. Deixem-ho així.

Veu algun escenari que portés a reeditar JxSí?
Això ho han de decidir els partits. Ara estem en un escenari de culminar la legislatura. L’interès que tenim tots és que acabi.

I amb quin calendari?
Això ho ha d’exposar Puigdemont. Ell va dir, com a màxim, setembre de l’any vinent. Per tant, com a màxim un any.

I el setembre de l’any vinent, tornarà a anar a una llista?
Si m’ho pregunta ara, diré que no. Però tampoc m’agrada dir d’aquesta aigua no en beuré, perquè quan estava a l’Assemblea també vaig dir que jo no em presentaria, que no tenia cap interès i ara sóc aquí. Deixem-ho així.

És tan important el que volem fer com la manera com ho volem fer, democràticament i pacíficament

Lluís Rabell alertava aquesta setmana al diari 'Libération' que la independència de Catalunya comportarà episodis de violència...
El poble català ha demostrat moltíssimes vegades que és un poble de pau, democràcia i llibertat. Les Diades, un any rere l’altre, demostren com som i el que fem. Demostrem el que volem i com ho volem fer. I és tan important el que volem fer com la manera com ho volem fer. I la manera de voler-ho fer és democràticament i pacíficament.

També l'any passat dèiem que era l'última [Diada reivindicativa], entenc la gent, però el Parlament treballa i som on havíem de ser

Aquest any hi ha hagut moltes veus alertant que baixava la presència de gent a la Diada i, per tant, l’impuls del procés...
Al contrari. Cinc anys després que hi hagi el volum de gent que hi ha va haver és brutal. No hi ha cap país del món que hagi fet això. Ni un. No hi ha cap país que s’hagi mobilitzat cinc anys seguits de la manera com ho ha fet el poble català. Vol dir que hi ha una ferma voluntat.

Però la gent ja demana resultats...
Això és normal. Tots en volem. També l’any passat dèiem que era l’última. Puc entendre aquesta posició de la gent, però també els dic que el Parlament està treballant i som allà on havíem de ser.