Una assemblea nacional a Esparreguera i una esmena que demana deslligar-se del pacte amb JxSí. Aquest és el detonant que ha deixat a l'aire l'acord d'investidura que sosté el Govern de la Generalitat. La militància de la CUP opina que l'acord és un obstacle per a la formació anticapitalista, i que ha d'exercir la seva funció de dinamitzadora de la ruptura independentista, i ho ha de fer "lliure". El grup parlamentari hi ha intentat treure ferro, i assegura que és un toc d'atenció més cap a JxSí. En aquesta entrevista, la diputada Eulàlia Reguant insisteix que els junters han de posar-se les piles, mentre reivindica el paper de la CUP com a oposició política. 

El pacte amb JxSí està trencat o està en qüestió?

El que l’assemblea va decidir és que hi ha uns paràmetres claus en aquesta legislatura i que si no es compleixen, nosaltres no ens sentim lligats a cap acord. L’eix principal és la declaració del 9-N, que entenem que hi ha qui la vol guardar en un calaix o ja la té guardada, i això ens preocupa. Per tant, diem que per la ruptura i per tot el que té a veure amb la construcció de la República, hi som i ho hem demostrat. Ara bé, nosaltres no ens podem sentir lligats a una sèrie de polítiques socials que van en detriment de les classes populars, i que per més que ho intentin canviar, segueixen sent continuistes en moltes coses, per exemple, en Ensenyament. Pel bé del procés, de la construcció de la República i d’aquesta anomenada transversalitat, la CUP necessita seguir mantenint el paper d’oposició política, de construcció d’alternatives, d’organització anticapitalista, perquè així és com suma una sèrie de gent que si no no hi és.

Se’ns critica per no haver votat amb JxSí. Jo podria dir que JxSí no ha votat amb la CUP

Però amb el pacte es pot mantenir aquesta llibertat que reclamen?

Crec que en els darrers 4 mesos hem demostrat que es pot mantenir. La CUP al Parlament ha votat la majoria de vegades en funció de la seva pròpia consciència. És el que estem dient. Seguirem votant posant per davant allò que creiem que és millor pel país, i per tant, que és millor per la construcció de la República. Això és el que ens ha de preocupar i també li hauria de preocupar a JxSí i al Govern. Cadascú des del seu punt de vista, creu que vota el millor per la construcció de la República. A vegades se’ns critica per no haver votat amb JxSí. Jo podria dir que JxSí no ha votat amb la CUP.

Hi ha la sensació que no s’està avançant prou?

Nosaltres el que vam dir diumenge és: JxSí poseu-vos les piles. Aquí no es tracta que vagi passant el temps i ja està, sinó que es tracta d’anar fent passos decidits, que nosaltres no veiem. Per tant, o us poseu les piles, o evidentment, ni acord per la construcció de la República hi haurà perquè no estarem construint res. I això és el que a nosaltres ens preocupa. La militància va dir: o hi ha declaració del 9-N o la CUP no fa res. Però sobretot també va dir que en polítiques socials, tal com s’estan desenvolupant ara mateix, la CUP no hi dóna ni hi donarà suport.

O JxSí es posa les piles, o evidentment, ni acord per la construcció de la República hi haurà

Una data clau pot ser el primer aniversari de Puigdemont com a president?

Pot ser o pot ser abans o pot ser més tard. És evident que en la ponència política es parlava del 10 de gener, entenent que és un any i és un temps suficient com per poder fer una avaluació. No es tracta d’esperar-nos fins als 18 mesos i després dir: Ui, no s’ha fet res! Si hi ha un objectiu concret en 18 mesos, vol dir que abans hem de poder avaluar si s’estan fent passos. Aquí també hi ha un element clau que és veure com reaccionem als resultats dels 26-J, què passa a l’Estat exactament i com es reconstrueix l’espai polític a l’Estat. I aquí també vol dir que en el procés i en la construcció de la República hem de veure quins passos fem en funció de com es reconfiguri. Tot i que no crec que canviï massa.