El Consell Nacional de Dones de Catalunya, el qual integren 390 entitats, han demanat la dimissió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, com a responsables polítics de l'acció policial i la "violència masclista que van patir algunes dones" diumenge durant el referèndum, en una carta que faran arribar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El consell, interlocutor de la Generalitat per a polítiques de dones i que té un estatus consultiu des de 1999 per al Consell Econòmic i Social de l'ONU, ha demanat al Ministeri de l'Interior que investigui els casos de violència de gènere que considera que es van donar, siguin insults, vexacions o agressions sexuals. Ho ha explicat l'Institut Català de les Dones (ICD) en un comunicat aquest divendres.

Les entitats que signen el comunicat han demanat la immediata dimissió dels màxims representants polítics de l'operatiu policial desplegat el passat diumenge durant el referèndum d'independència, entre els quals han nomenat al delegat i subdelegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo i Emilio Ablanedo, així com han demanat que se cessi al responsable directe, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos.

En la declaració, s'ha condemnat l'actuació de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, que va vulnerar els drets humans, les llibertats fonamentals dels ciutadans i la forma com van carregar amb brutalitat i desmesurada violència contra la ciutadania de Catalunya.

Les entitats també han exigit que l'Estat restauri tots els danys causats durant el referèndum, tant a les persones com als equipaments i espais públics i privats, que van ser conseqüència de la intervenció de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, així com la condemna expressa per part de les instàncies europees de la política repressiva de l'Estat espanyol i les seves forces policials contra les dones i el total de la població.

El Consell també ha acordat enviar aquesta declaració a Juncker i a Zoido, així com a la ministra de sanitat, Dolors Montserrat; a la delegada del Govern espanyol per a la violència masclista, María José Ordóñez; a la directora de l'Institut de la Dona, Lucía del Carmen Cerón, i a l'acabada de crear Comissió Especial d'Investigació de les Violacions dels Drets Humans.