Després que l'eurodiputat popular Esteban González Pons comparés amb una "cafeteria" la sala on va tenir lloc la conferència del president del Govern, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, avui el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha sortit en defensa seva a El Matí de Catalunya Ràdio i ha suavitzat el to de l'escrit assegurant que "era un consell d'amic" i que "s'ha de contextualitzar".

Traient importància a la visita del Govern a Brussel·les, i passant per alt la poca credibilitat que el seu company de partit tenia en què hi assistís gaire gent, ara l'argument ha canviat. I és que havent vist que els assistents superaven l'aforament, Millo ha hagut de justificar les aproximadament 500 persones que hi van assistir assegurant que "molts portaven el tiquet de visitant". I no només això. També ha deixat anar que "l'acte d'ahir perjudica fonamentalment el Govern i, de retruc, els catalans" perquè, segons ell, "no ha fet un acte seriós ni responsable".

A parer seu, el Govern "es podia haver estalviat els diners" perquè "Puigdemont va fer un míting on va venir a dir que faria el que li doni la gana, malgrat la llei" i, el que és més greu per a ells, "no volen parlar de res més que no sigui fer un referèndum d'independència".

Fer el ridícul

Millo també ha carregat contra l'explicació de Junqueras de l'economia espanyola en el sí de la UE i l'ha titllat de "ridícula". Precisament per això, ha proposat "anar a l'arrel dels conflictes i desactivem els artefactes explosius", però s'ha abstingut bastant a l'hora de parlar sobre aquesta qüestió per "no donar el titular". "No sé com qualificar que el vicepresident econòmic acusi l'economia espanyola de fallida", s'ha limitat a dir.

En aquest sentit, el delegat del govern espanyol ha repetit el que ja fa setmanes que diu l'Estat: "oferim negociar un model de finançament més just per Catalunya, tenint en compte les seves particularitats pròpies" perquè "el que vull és que no hi hagi cap espanyol que tingui els serveis millor finançats que un català".

Espanya governa Catalunya

Insistint una i altra vegada amb dialogar i "buscar fórmules alternatives", el delegat del govern espanyol ha volgut tornar a deixar clar a l'executiu català que "el govern d'Espanya seguirà fent de govern de Catalunya, prenent decisions per resoldre els problemes que tenim els catalans" i ha tornat a aconsellar que "un govern responsable analitzaria els problemes i s'oblidaria d'una solució que no ho és".

Per l'Estat, el diàleg continua sent una manera d'imposar només el seu criteri. De fet, cap de les dues bandes surt fora del seu argument i no ho faran i, mentre el govern espanyol es ratifica en la seva voluntat de dialogar, el català veu com fer-ho és pràcticament impossible. "Hi ha altres maneres de resoldre el conflicte: dialogant i buscant fórmules alternatives", ha repetit diverses vegades.

Això sí. Millo ha volgut deixar de banda la reforma constitucional assegurant que "la gent normal volem que resolguin els nostres problemes i això no ho resol una reforma de la Constitució".