Il·legal, antidemocràtic, desobedient... Així ha definit el delegat del govern espanyol, Enric Millo, a El Món a RAC1 la nova fase en què ha entrat l'independentisme, després que la setmana passada s'aprovessin al Parlament les lleis de la desconnexió i després que ahir es celebrés altra vegada una manifestació multitudinària en favor del referèndum, però ja en l'era de l'"independentisme il·legal".

Una manifestació que a ulls del govern espanyol i els mitjans estatals va ser més aviat fluixeta per tots els suports que "va perdre" i que, a més, només ha servit per demostrar que ara "no hi ha unanimitat, sinó divisió" entre la societat catalana, "herència d'aquests cinc anys de procés".

De fet, en aquest sentit, Millo ha volgut fer saber que "jo conec persones que han sortit al carrer i aquest any no ho han fet perquè s'ha trencat una norma" i ha subratllat en diverses ocasions que ahir "hi havia 800.000 persones menys que la manifestació més nombrosa", mentre ha subratllat per activa i per passiva que "Espanya és una democràcia on es respecta la llibertat d'expressió i de manifestació".

Diàleg sí o sí

Precisament per tot això, el delegat espanyol té clar que l'1-O no hi haurà urnes perquè, a banda que confia en la Justícia, "la gent acatarà la sentència i buscarà un camí alternatiu". En cas que no fos així, però, Millo ha recordat que "les lleis i les sentències es fan complir i la policia judicial també ho fa" i ha demanat al president Carles Puigdemont "que sigui honest amb les persones que es van manifestar" perquè "el referèndum és il·legal".

Millo, però, té la solució. Dialogar, dialogar i dialogar. "Si Puigdemont abandona aquesta posició, podem dialogar"​, ha posat damunt la taula, al mateix temps que s'ha lamentat que "hem entrat en una etapa que fa el diàleg molt més difícil".

Ara bé. El delegat espanyol ha posat de relleu que "no es pot pactar un referèndum acordat perquè la legislació no ho permet", però, això sí, ha tornat a insistir en què el govern central "sempre ha tingut la voluntat de dialogar", mentre ha culpat, altra vegada, Puigdemont perquè considera que "si volgués dialogar, no imposaria res".

Impedir-ho tot

A parer seu, "s'ha d'impedir o paralitzar qualsevol ​iniciativa que tingui per objectiu fer el referèndum" i s'ha mostrat visiblement apurat per "buscar una sortida al conflicte perquè qui governa a Catalunya està disposat a saltar-se la legalitat".

Justament per tot plegat, Millo ha justificat l'actuació de la Guàrdia Civil a la redacció del setmanari El Vallenc sota l'argument que "si hi ha una actuació per part de la policia d'entrar en un lloc és perquè hi ha un indici que es pot estar cometent una il·legalitat".

I és que Millo té molt clar que "tot això forma part de la normalitat dels procediments judicials, són les regles de joc de la democràcia".