El 'sí' a una Catalunya independent superaria amb claredat el 50% dels vots: almenys obtindria un 52,43% si demà es convoqués un referèndum. La dada està extreta del sondeig electoral de GAD3 que publica aquest diumenge La Vanguardia. No obstant això, i malgrat que en l'enquesta el 'sí' guanya amb un 48,4% al 'no', que obté un 35,3%, el resultat real, del 'sí' i del 'no' a l'hipotètic referèndum no apareix reflectit. Per què?

La raó és simple: l'empresa enquestadora, o el diari que publica el sondeig, ha donat per bo el resultat del 'sí' i del 'no' en un hipotètic referèndum incorporant els votants que, segons la mateixa enquesta, no votarien (un 7,7%) i els que no saben o no contesten (8,6%) a la pregunta de "Si finalment es convoqués un referèndum legal per decidir sobre la independència de Catalunya, què creu que votaria?". Vegeu el segon quadre de la sèrie:

En canvi, si la projecció de vot en el referèndum a partir de les dades de l'enquesta es realitza prescindint del 7,7% d'enquestats que afirmen que no votarien, el 'sí' obtindria en la hipòtesi menys favorable, és a dir, sense atribuir-li ni un sol indecís, un 52,43%. També el 'no' incrementaria la seva quota, amb un 38,24%. No obstant això, la distància entre el 'sí' i el 'no' també s'ampliaria, passant de 13,1 punts a favor del 'sí' (enquesta) a 14,19 (projecció en referèndum).

Com s'obtenen aquestes xifres? Aplicant una senzilla regla de tres que l'empresa enquestadora o la capçalera insígnia del Grup Godó obvia:

48,4% sí + 35,3% no + 8,6% ns/nc (hipòtesi màxima de participants, descomptant els que no votarien) = 92,3% = 100% (referèndum hipotètic)

Aplicats els percentatges sobre el nou 100% (descomptats els que no votarien, sempre segons l'enquesta), s'obtenen les dades següents:

Sí:          48,4% enquesta = 52,43 % referèndum

No:        35,3% enquesta =  38,24 % referèndum

NS/NC     8,6% enquesta =    9,31 % referèndum (indecisos, suposant que tots participin i sense atribuir-los al sí o al no)

Les altres preguntes

Aquest resultat és obviat en el titular i el subtítol de la informació publicada. El diari prima el resultat d'una segona pregunta: "Considera vostè que el Govern català i el nou govern espanyol haurien de negociar per millorar l'autogovern tot i que suposi aparcar la reivindicació independentista?". Aquí, el 65,2% contesten que sí, el 25,0% no i el 9,8% no ho sap o no contesta.

A la pregunta anteriorment citada –que no aclareix si la negociació seria pre o post referèndum–, se suma una tercera que ja permet a l'empresa enquestadora i al diari perfilar els títols finals: "Quina creu que és la millor solució a l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya?". Aquí només un 26,2 contesten "independència", un 44,8% "reformar la Constitució per reconèixer les demandes dels catalans", un 6,3% "interpretar de forma diferent la Constitució actual" i un 10,7% creu que l'actual model autonòmic ja ha resolt "adequadament" l'encaix.  

En resum, segons La Vanguardia: "La majoria aposta per millorar l'autogovern i aparcar la separació" (títol final) i "El 48% votaria independència però només el 26% la prefereix a la reforma constitucional" (subtítol). Així doncs, tot en ordre.

El 43% dels votants del PP, pro-referèndum

Però una lectura atenta de les preguntes formulades i el resultat encara obre més interrogants sobre la credibilitat del sondeig.

Inclouen la "reforma"  o "interpretació diferent" de la Constitució la possibilitat de regular que Catalunya decideixi en referèndum sobre la independència? Misteri, tot i que aquesta és una demanda claríssima dels catalans, sempre segons la mateixa enquesta. Així, a la pregunta d'"Estaria d'acord que finalment a Catalunya es pugui convocar un referèndum legal per decidir sobre la independència?", un aclaparador 75,7% respon que sí, un 20,6% respon que no i un 3,7% no ho sap o no contesta.

El mateix diari explica que el suport a la convocatòria del referèndum no és només majoritari entre els votants d'ECP, ERC i CDC ("superior" al 90%) sinó entre els de C's (51%) i PSC (65%). Fins i tot hi donen suport, al referèndum, un 43% dels votants del PP.

Independentisme estancat?

El sondeig de GAD 3 per a La Vanguardia dóna com a força guanyadora en les eleccions generals de diumenge que ve En Comú Podem, que passaria de 12 a 13-14 escons, seguida d'ERC, amb 8-9 (igual o 1 menys que ara), el PSC, amb 7-8 (igual o un menys que ara), CDC, amb 7-6 (un o dos menys que ara), i C's i el PP amb 5-6 (en tots dos casos, igual o un escó més que ara.

El diari titula "En Comú accentua l'avantatge i l'independentisme s'estanca a la baixa". El rigor hauria aconsellat de titular "...i ERC i CDC s'estanquen a la baixa", perquè el 'sí' a la independència, segons la mateixa enquesta, arriba al 48,4% (o al 52,43% si el resultat s'interpreta sense comptar els que declaren que no votarien, com estem explicant aquí).

Per aclarir aquest nou misteri n'hi hauria prou que el diari hagués publicat quin percentatge de votants de cada partit aposten per la independència, quants s'hi oposen i quants no ho saben o no contesten. Aquesta pregunta permetria d'esbrinar, per exemple, quants votants d'ECP en són partidaris (a banda dels d'ERC i CDC) i, a la inversa, quants votants de CDC són contraris.

Empresa demoscòpica compartida amb l'ABC

El sondeig publicat aquest diumenge per La Vanguardia és el segon que realitza la nova empresa que subministra els serveis demoscòpics al rotatiu, GAD3, contractada pel diari del Grup Godó després de rescindir el contracte a Feedback.

GAD3 la dirigeix Narciso Michavila, germà de l'exministre de Justícia amb el PP José María Michavila i amic personal del president del Govern espanyol en funcions i candidat dels populars a la reelecció, Mariano Rajoy. Narciso Michavila és doctor en Sociologia i comandant d'artilleria en excedència. A GAD3 va participar també al seu dia l'exministre de l'Interior Ángel Acebes, vinculat a l'ala dura del partit.

GAD3 és la mateixa empresa que realitza les enquestes del diari ABC, entre d'altres mitjans. El rotatiu ha publicat també un sondeig de GAD3 aquest diumenge però referit al conjunt d'Espanya, mentre que La Vanguardia publica només el corresponent a Catalunya.

A l'enquesta d'ABC, el resultat dels partits independentistes catalans, ERC i CDC apareix menys perfilat que a l'enquesta per a Catalunya publicada alhora al rotatiu del comte de Godó. ABC arrodoneix el resultat amb 9 diputats per a ERC i 6 per a CDC. La Vanguardia fila més prim: 8-9 per a ERC i 7-6 per a CDC.