"Una enquesta molt preocupant". Amb aquestes paraules, el director de El Español, Pedro J. Ramírez, ha mostrat la seva inquietud per una enquesta que ha elaborat el seu propi diari perquè, com ha justificat, "com que no ens refiem del CIS català" han tirat pel dret i han decidit encarregar el seu propi sondeig, presumiblement amb l'objectiu d'evidenciar que el suport a l'independentisme no és tan potent com sembla.

Però la cosa no els ha sortit bé perquè la seva enquesta també dona majoria a l'independentisme. Lamentant-se que és el primer sondeig que es fa després de la convocatòria electoral per part del president espanyol, Mariano Rajoy, però també després de la "fugida" del president Carles Puigdemont, el director del diari citat es lamenta que "el resultat no és preocupant, és molt preocupant" i es qüestiona per què Rajoy ha hagut de convocar eleccions.

I és preocupant —sempre pel rotatiu mencionat— perquè ERC s'imposaria com a primera força amb 48 diputats i Cs continuaria sent l'oposició amb un diputat més dels que en té ara: 26. El PDeCAT baixaria fins als 13 i la CUP fins als 7.

Ara bé. Si se sumen tots els partits sobiranistes —amb una participació que pronostiquen del 75% (el 2015 va ser d'un 74%)—, tornaria a haver-hi una majoria absoluta d'escons independentistes: 68 dels 135 totals, quatre menys que els que en tenen ara, i els mateixos que dimarts va donar el CEO. Mentrestant, el PSC es quedaria amb els mateixos escons que ara, 16, Catalunya Sí que es Pot en guanyaria dos i s'enfilaria fins als 13 i el PP en pujaria un i obtindria 12 diputats.

La incapacitat de Rajoy

Precisament per això, es lamenten que el viatge de Puigdemont i els consellers a Brussel·les "ha portat l'independentisme a un lleu retrocés en les seves expectatives electorals, però en cap cas a la caiguda que auguren els promotors i defensors de la convocatòria electoral".

És en aquest punt on Pedro J. demana que "siguem optimistes" perquè, encara que "el bloc separatista tornés a tenir majoria absoluta encara que fos pels pèls", el seu consell és que "pensem que la campanya podria moure un parell d'escons en favor del bloc constitucional".

En cas que fos així, subratlla que "llavors l'àrbitre seria Catalunya Sí que es Pot, o sigui, Ada Colau i Pablo Iglesias" i exposa que "les seves dues opcions serien formar part d'una Generalitat rupturista i d'extrema esquerra, amb ERC i la CUP, o d'una Generalitat només separatista i d'esquerres, amb ERC i el PSC".

I és que, visiblement molest, el director del diari citat es pregunta si "davant d'un panorama així, algú em pot explicar per què dimonis ha convocat Rajoy les eleccions del 21-D, excepte per ocultar la seva pròpia por i incapacitat d'aplicar l'article 155 a Catalunya?".